Амнести интернешенел: Оптужнице против лидера ОВК - нада за жртве

Срна
Амнести интернешенел: Оптужнице против лидера ОВК - нада за жртве

БЕОГРАД - Истраживач организације за заштиту људских права Амнести интернешнел за Балкан Јелена Сесар оцијенила је да потврда оптужица против Хашима Тачија и осталих лидера терористичке ОВК даје наду да покушаји опструкције правде и истине неће бити толерисани.

Она је навела да оптужнице дају наду за хиљаде жртава рата на Косову да ће се, након више од двије деценије, сазнати истина о стравичним злочинима почињеним над њима и њиховим најмилијим.

Сесарова је истакла да оптужнице које је поврдио Специјални суд у Хагу показују да високи званичници нису изнад закона.

Сесарова је навела да испливавају докази о злочинима које је починило вођство ОВК, укључујући кампању прогона Срба, Рома и политичких противника међу Албанцима, објављено је на сајту Амнести интернешенела.

"Неке од оптужби укључују умијешаност у трговину органима, отмимце, лоше поступање према затвореницима и сексуално насиље", наводи Сесарова.

Она указује да је то што се чекало скоро 10 година да било ко од осумњичених буде приведен правди омогућило да се створи атмосфера некажњивости за ратне злочине.

"Ова оптужница даје наду да ниједан покушај опструкције правде, истине и обештећења неће бити толерисан", закључила је Сесарова.

Бивши политички лидер терористичке ОВК Хашим Тачи и двојица његових некадашњих блиских сарадника Кадри Весељи и Реџеп Сељими пребачени су авионом у Хаг, гдје ће суочити са оптужницама за ратне злочине које је против њих подигао Специјални суд за злочине ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана