Американцима забрањено састајање са Куртијем

Агенције
Американцима забрањено састајање са Куртијем

ПРИШТИНА - Односи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његове владе са Сједињеним Америчким Државама су на најнижој тачки, пише "Репортер".

Приштински лист наводи да је разлог све лошијих односа Кур-тијев "недостатак координације у питањима која могу успорити или угрозити напредак у примјени споразума који су дого-ворени са Србијом".

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроа-зијска питања Џејмс О'Брајен средином фебруара експлицитно је рекао да је Америци јасно да је Курти не третира као партнера. Ово упозорење услиједило је након што је Курти обећао да ће радити на рјешавању забринутости САД у вези с мјером централне банке на КиМ о укидању платног промета у динарима.

- Рекао бих ако нас не третирају као партнера нећемо ни ми владу у Приштини третирати као партнера - примијетио је О'Брајен 13. фебруара у интервјуу за "Глас Америке".

Мјесец дана касније чини се да су односи САД и самопроглаше-не владе додатно ескалирали - Вашингтону је то јасно па су увели неку врсту казне за Куртија.

"Репортер" наводи да је Бијела кућа одлучила да ограничи ни-во сарадње и сусрета званичника са Куртијем, а према ријечи-ма извора, разлог за такву рестриктивну мјеру је Куртијево "некоординисано понашање и дјеловање".

Америка сматра да Куртијеви потези успоравају и угрожавају напредак у примјени споразума, али и заоштравају ситуацију на сјеверу КиМ.

Управо зато је Вашингтон одлучио да ограничи број састанака високих америчких званичника са Куртијем. Извор додаје да постоје и изузеци од ове мјере па неки од званичника може да се састане са Куртијем када има "јасна и неопходна наређења" за владу Косова.

Из Куртијеве администрације су, према незваничним информацијама, демантовали да су примили било какву дипломатску ноту из САД. Сам Курти је у уторак саопштио да његова влада не квари односе са савезницима.

Иако Приштина тврди да нема казнених мјера против Куртија, чини се да оне постоје и да је њихова примјена већ почела.

На то указује и дводневни боравак у Приштини помоћнице администратора Америчке агенције за међународни развој (USAID) Ерин Мек Ки. Она се том приликом није састала са Курти-јем, а медији су оцијенили да то показује да постоје проблеми у односима Куртија и америчке администрације.

Током дводневне посјете Мек Ки, Курти није био позван ни на један догађај коме је она присуствовала, а из америчке амбасаде у Приштини казали су да је она сама бирала са киме жели да одржи састанак.

Ограничења било и раније

Лист "Репортер" наводи да је ово прва казна такве врсте за Куртија, али да приштинским званичницима оваква ограничења нису страна. САД су тако у новембру 2022. године министарки правде Албулени Хаџиу и другим званичницима забра-ниле посјету Вашингтону, као казну за Куртијеву одлуку о регистарским таблицама.

- Сматрамо да није право вријеме да министри путују у САД на званичне састанке, с обзиром на кризу коју би овдје требало ријешити - потврдио је тада амерички изасланик у Приштини, Џефри Ховенијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана