Американац чуо за Јасеновац, па одлучио да се пресели у Србију

Г.С.
Foto: Приватна архива

Арон Паласио живи у Филаделфији, али планира да се пресели у Србију почетком следеће године.

О Србији је почео да учи прије само годину дана, а сада је одушевљен културом и историјом. Догађај који га је навео на размишљање о селидби је ни мање ни више, него злочин у Јасеновцу.

Како објашњава, заинтересовао се за Србију када је истраживао историјске догађаје у току Другог свјетског рата. Тада је сазнао и за логор Јасеновац, а онда је започео детаљније проучавање. С обзиром на то да је врло активан на друштвеној мрежи ТикТок, почео је да објављује кратке видее о томе зашто му је Србија интересантна, а подршка наших људи стиже са свих страна.

- Прошле године сам се заинтересовао за Србију, а почео сам да учим прво о историји у току Другог свјетског рата. Тада сам и отворио ТикТок где сам се фокусирао на концентрационе логоре и ратне злочине. У току тог периода открио сам једно ужасно мјесто о ком раније никада ништа нисам чуо, Јасеновац, те сам одлучио да је врло битно причати о томе - објашњава Арон за Телеграф.рс.

Појашњава да му се највише код нашег народа допада посвећеност да опстану током дуге историје и то уздигнутих глава поред свих потешкоћа са којима су се суочили.

- Хоћу да се преселим у Србију јер желим да научим више о људима, друштву, историји и савладам језик. Најбољи начин да се научи језик је да живите са тим људима, те ми је то циљ. У Србију долазим са отвореним умом и срцем и надам се да ћу на тај начин доживјети најбоље искуство - каже он.

Путем ТикТока већ је ступио у контакт са неколико Срба, те тврди да су врло великодушни и топли људи. Иако дуго живи у Филаделфији, Арон је пореклом из Венецуеле, а каже да га наш народ подсјећа на домовину.

- Србе сам упознао само онлајн путем, кроз свој ТикТок садржај. Разговарао сам са многим људима из те земље. Мислим да су Срби, али и сви Балканци, врло топли људи. Ја потичем из Венецуеле и примјетио сам много сличности између моје домовине и Србије. Начин на који комуницирају са пријатељима и породицом је једна од највећих сличности и не могу да дочекам да боље упознам Србе - прича овај тиктокер.

Арон је већ почео да учи српски језик, али кроз смјех каже да му тренутно иде ужасно.

- Тренутно сам ужасан у познавању српског језика. Мој матерњи језик је шпански, а други енглески, али српски је нешто потпуно другачије. Врло је тежак, а најтеже ми пада изговор градова и имена - каже он искрено.

Неколико пута је у својим видеима на друштвеној мрежи говорио и о српској култури и вери, а управо то га је највише заинтересовало. Једна од ријечи које је већ научио је „инат“, а често воли да је користи како би описао кључ опстајања српског народа кроз историју.

- Највише ми се свиђа тај „српски инат“. Мислим да је то кључни дио српске културе и оно што је одржало људе на окупу толико дуго. Такође, врло ми се допада улога Српске православне цркве која уједињује људе. Тај инат ме подсећа на моје људе, латиноамериканце. По природи смо много тврдоглави, а такви су и Срби. Не дају на себе. Има много ствари које бих ставио на списак, доста тога ми се свиђа, али ове две су по мом мишљењу основ српског народа - каже Арон.

Иако је првобитни план био да се пресели у неки мањи град у Србији, Паласио сматра да је Београд најбоља опција за живот. Ипак, када стигне у нашу земљу, планира да обиђе сваки кутак и упозна све обичаје својствене нашем народу.

- На почетку сам мислио да не желим да се преселим у Београд. Хтео сам одем у неки мањи град, да ми не буде све на тацни и да осјетим како је живети с људима који не говоре енглески. Ипак, причао сам са једном пријатељицом која је поријеклом из Србије и објаснила ми је да је Београд најбоља опција за живот. Свакако планирам да посјетим цијелу Србију – закључује Паласио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана