Америка обуставља слање економске помоћи Косову

Срна
Америка обуставља слање економске помоћи Косову

ПРИШТИНА - САД ће обуставити слање око 50 милиона долара економске помоћи Косову, због одбијања самопроглашене републике да укине таксе на увоз производа из централне Србије, саопштила је америчка агенција за страну помоћ “Корпорација миленијумског изазова” /МЦЦ/.

У саопштењу се наводи да ће МЦЦ обуставити спровођење почетног програма и развоја предложеног компактног програма на Косову, те да ће обустава трајати све док самопроглашена република не ријеши питање такса.

“Када се ријеши проблем такса, МЦЦ ће наставити поступке”, истиче се у саопштењу.

Власти самопроглашеног Косова увеле су у новембру таксе на увоз робе из централне Србије у висини од сто одсто, након што је Србија блокирала придруживање самопроглашене републике међународним организацијама, као што су Интерпол и Унеско.

Београд је одговорио прекидом разговора о нормалнизацији односа са Приштином, уз напомену да ће их наставити тек када самопроглашено Косово укине таксе.

Премијер самопроглашеног Косова Албин Курти изјавио је раније да ће Приштина само дјелимично укинути таксе, те да Београд мора да испуни одређене услове за потпуно укидање такса, међу којима је признање независности Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана