Амерички сенатори траже од Бајдена да размотри подршку Приштини и Београду

Танјуг
Амерички сенатори траже од Бајдена да размотри подршку Приштини и Београду

ВАШИНГТОН - Група америчких сенатора у писму предсеjднику САД Џозефу Бајдену изразила је забринутост због погоршања ситуације на сjеверу Косова и Метохије, истичући да Приштина није одговорила на напоре САД да деескалирају ситуацију, због чега ће, како је наведено, Конгрес размотрити досадашњу подршку Приштини и Београду.

-Цијенимо дипломатске напоре САД за деескалацију кризе, али на ове напоре посебно Косово није узвратило. Као посљедица, спремни смо да размотримо промјену подршке Конгреса - истиче се у писму Бајдену у које је Танјуг имао увид.

Сенатори истичу да су “запрепашћени” недавним акцијама које су предузеле владе Београда и Приштине, „доношењем провокативних одлука које пријете да поткопају изгледе за унапређење билатералних односа и нормализацију ситуације“.

-Ово укључује недавна хапшења тројице службеника косовске полиције од стране српских власти 14. јуна. Одбијање косовских Срба да учествују на локалним општинским изборима и акције косовске владе у насилном приступу општинским зградама, резултирало је драматичном ескалацијом тензија и насиљем које угрожава крхки мир у региону - поручили су сенатори.

Они су позвали Бајдена да изврши дипломатски притисак како би се окончала тренутна криза и наставио напредак у имплементацији Охридског споразума.

-Подржавамо приједлог Европске уније Србији и Косову који укључује повлачење преосталих градоначелника из општинских зграда на сјеверу Косова, обуставу полицијских операција у близини општинских зграда, расписивање нових општинских избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о спровођењу Охридског споразума, укључујући и Асоцијацију општина са српском већином на сјеверу Косова - поручује се у писму.

Сенатори су позвали америчког предсједника ''да одложи продају војне опреме'' и да настави безбједносну сарадњу са Београдом и Приштином, као и да достави извјештај Сенату који потврђује ''да обеј владе примјењују уздржаност како би избјгле било какве радње које подривају безбједност америчких снага које учествују у КФОР-у".

Како се наводи, недавно „насиље Срба над КФОР-ом на северу КиМ, као и одлуке и косовске и српске владе настављају да ескалирају уместо да деескалирају тензије“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана