Амерички пилот којег су Срби оборили 1995. улази у Пентагон

Г.С.
Амерички пилот којег су Срби оборили 1995. улази у Пентагон

Бивши амерички пилот чији је авион оборен изнад БиХ 1995. године и који је преживио шест дана без заробљавања, постављен је на важно мјесто у министарству Одбране САД, саопштио је Пентагон.

Скот О'Грејди (55) постављен је за замјеника министра одбране који ће бити задужен за међународну безбједност.

О'Грејди је у јуну 1995. године, тада по чину капетан, у САД постао национални херој јер је преживио шест дана у шуми у близини Бихаћа, пошто је његов авион Ф-16 погођен ракетом.

Пилот, који се катапултирао са висине од скоро 7.000 метара, задобио је само благе опекотине на врату. О'Грејди је тада имао малу резерву хране са собом али је као пилот обучен за такве ситуације успио да преживи користећи плодове природе.

Команда маринаца је организовала потрагу и извукла га из околине Бихаћа у ризичној операцији, јер су, како се наводи,  Срби су спроводили интензивну потрагу за њим.

Пилот је 2002. године издао књигу “Return with honors” у којој је описао своје преживљање у природи. Добио је неколико војних признања, а војску је напустио 2001. и тада постао предузетник и консултант, наводи се у биографији коју је пренио Пентагон, преноси Мондо

US hero of Bosnia war named to the Pentagon https://t.co/7FK5VQ13kn via @Yahoo excellent

— Nguyen Thanh (@nguyenthanhx01) November 18, 2020

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана