Амерички неонациста и оснивач злогласног екстремног покрета протјеран из Србије

Блиц
Foto: Printscreen/Youtube

Амерички неонациста и основач злогласног екстремног десничарског покрета "Rise Above Movement" (RAM), Роберт Рундо, протjеран је јуче из Србије, сазнаје "Блиц".

Како ''Блиц'' преноси, њега је полиција јуче око 19 сати спровела до граничног прелаза Трбушница како би напустио територију Србије.

- Након контроле лице је напустило територију Републике Србију и ушло на територију БиХ - незванично сазнаје "Блиц".

Роберт Рундо има 30 година и за то вријеме је успио да своју биографију напуни насиљем, бруталним нападима, а и у Америци покушавају да га приведу правди због сурових напада на неистомишљенике који се противе фашизму.

Да је Рундо у Србији објавила је америчка истраживачка мрежа "Bellingcat", која је открила да се овај "супренациста" из Квинса у Њујорку, грађевински радник и бивши робијаш, недавно хвалио видео снимком испред зида са националистичким графитима у београдском насељу Карабурма. На снимку поручује и да је дошао "да очисти тај дио града".

У Београд је, како пише "Bellingcat" стигао са путовања Украјином, Мађарском, Бугарском, а очигледно је да у српској престоници покушава да направи базу. Није само на Карабурми овјековјечио своје активности, снимао се за свој Јутјуб канал у кафићу у Кнез Михаиловој улици, позирао исред језера Перућац... У међувремену је у Београду отворио и фирму којом промовише свој бренд, а то му омогућава и да добије приверемени боравак у Србији на годину дана.

Рундо је до 2017. године био члан многих банди, а 2009. године је осуђен на годину и осам мјесеци затвора јер је ножем напао тринаестогодишњег члана противничке банде. Након одслужене затворске казне, преселио се из Њујорка у Калифорнију, гдје је прије три године основао овај злогласни покрет. Није дуго требало да се прочује за њих, чланови РАМ-а углавном су, како је писао "Гардијан", ММА борци, а пласирали су се и у брутални "водећи ММА клуб ултрадесничара".

Тренирали су разне борбене спортове, и то са јасном намјером, да их касније користе током уличних борби и сукоба са, рецимо, припадницима "Антифе" у Шарлотсвилу у Калифорнији.

Носећи маску лобање, чланови РАМ-а специјализовали су се за напад на демонстранте који се противе њиховој идеологији. Рундоов покрет сарађује и неонацистичком америчком бандом скинхедса "Hammerskinsom", са којом организује заједничке обуке чланова.

Тројица чланова РАМ-a затворени су због насиља на скупу "Уједините десницу", у августу 2017. годиnе. Двојица су још увijек у затвору. Због сличног насиља вођен је посебан случај и против Рундоа, али је обустављен у јуну 2019. године, уз објашњење да је "савезни акт по коме се теретио био преширок".

Овај неонациста је од тада слободан човjек иако савезни адвокати покушавају да оспоре овај исход, а првостепено саслушање тим поводом одржано је ове седмице. Пресуда, одлука о томе да ли ће Рундо дочекати ново суђење, не очекује се још седмицама или мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана