Америчка конгресменка тражи ускраћивање помоћи Приштини

Танјуг
Америчка конгресменка тражи ускраћивање помоћи Приштини

ВАШИНГТОН - Конгресменка из Њујорка и ј српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени данас је поднијела приједлог закона којим би се обуставила сва помоћ Приштини док не испуни своје обавезе.

-Европска унија је 2013. године помогла у посредовању у Бриселском споразуму између Србије и Косова како би се ублажиле тензије између двије земље. Косово није испунило многе од својих кључних обавеза према споразуму, као што је формирање Заједнице општина са српском већином и уједињене полицијске снаге. Поред тога, Косово је ускратило једнака права косовским Србима. Неиспуњавањем овог споразума, Косова крши међународне норме и ствара напетост и нестабилност на Балкану - навела је Тени у саопштењу.

Према њеним ријечима, усвајањем овог закона била би ускраћена било каква даља помоћ САД властима у Приштини, “док се не имплементирају одређени услови наведени у Бриселском споразуму из 2013. године”.

-Свједоци смо угњетавања и дискриминације косовских Срба због неспровођења кључних одредби Бриселског споразума из 2013. године. Императив је да Сједињене Државе заузму став у корист демократије, мира и стабилности у региону. Подржавање Бриселског споразума шаље јасну поруку да наша помоћ треба да буде усклађена са принципима споразума. Јасно смо против акција које поткопавају права и добробит косовских Срба. Овај закон одражава нашу посвећеност неговању мира и позивању премијера Албина Куртија и владу Косова на одговорност - поручила је Тени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана