Америчка администрација забринута због појачаних тензија на сјеверу КиМ

Танјуг
Америчка администрација забринута због појачаних тензија на сјеверу КиМ

ВАШИНГТОН- Америчка администрација дијели забринутост Конгреса због појачаних напетости на сјеверу Косова и Метохије, саопштила је Бијела кућа.

-Амерички званичници у Влади, укључујући Бијелу кућу и Стејт департмент блиско сарађују са партнерима из Европске уније како би пронашли дипломатско рјешење за недавне догађаје. Од лидера Косова и Србије затражили су дескалацију, као и да се поново усредсреде на примјену споразума о нормализацији који су потписани током године -, наводи се у одговору Бијеле куће на питање Гласа Америке, поводом писма америчких сенатора упућеног предсједнику САД Џоу Бајдену.

Из Бијеле куће додају да су јасно указали да ће нормализација односа, учешће у демократским процесима и поштовање владавине права допринијети стабилности и безбједности на сјеверу Косова.

Група америчких сенатора је претходно у писму Бајдену изразила забринутост због погоршања ситуације на сјеверу КиМ, истичући да Приштина није одговорила на напоре САД да деескалирају ситуацију, због чега ће, како је наведено, Конгрес размотрити досадашњу подршку Приштини и Београду.

Они су позвали америчког предсједника да изврши дипломатски притисак како би се окончала тренутна криза и наставио напредак у примјени Охридског споразума, додавши да подржавају приједлог ЕУ који укључује “повлачење преосталих градоначелника из општинских зграда на сјеверу Косова, обуставу полицијских операција у близини општинских зграда, расписивање нових општинских избора уз учешćе косовских Срба и повратак дијалогу о спровођењу Охридског споразума, укључујуćи и Асоцијацију општина са српском веćином на северу Косова”.

Сенатори су истакли да су “запрепашћени” недавним акцијама које су предузеле владе у Београду и Приштини, доношењем провокативних одлука које пријете да поткопају изгледе за унапређење билатералних односа и нормализацију ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана