Амбасадори поводом 24.марта: Дубоко жалимо због изгубљених живота

Танјуг
Амбасадори поводом 24.марта: Дубоко жалимо због изгубљених живота

БЕОГРАД - Амбасадори Француске, Италије, Немачке, Норвешке, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије саопштили су данас поводом 25. годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије да, како су навели, “операција Савезничка снага” није била усмерена против народа Србије и изразили дубоко жаљење због изгубљених људских живота на Косову и у Србији.

“Данас се сећамо и жалимо за изгубљеним животима недужних, али и размишљамо о нашој заједничкој будућности са Србијом и Косовом у европској породици народа”, наводи се у заједничком саопштењу.

Додају да подржавају налажење рјешења за спор Београда и Приштине, што је, како кажу, хитно питање европске безбједности, и истичу увјерење и оцјену да је потпуна примјена Охридског споразума постигнутог под окриљем и посредством Европске уније најбољи пут напред ка миру и стабилности у корист народа који живе у Србији и Косову.

“Војска Србије све тешње сарађује са НАТО алијансом и европским партнерима учествујући у мисијама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Партнерство је начин на који можемо заједно градити мирну и стабилну будућност какву наши народи заслужују”, закључује се у заједничком саопштењу амбасада.

Како наводе у заједничком саопштењу, 24. марта 1999. почела је војна интервенција коју нико није желио.

“Операција Савезничка снага осмишљена је да натера Слободана Милошевића, тадашњег председника Савезне Републике Југославије, да прекине злостављање цивилног становништва на Косову, да спречи хуманитарну катастрофу и омогући избеглицама и расељеним лицима повратак, а хуманитарним организацијама приступ Косову”, стоји у саопштењу.

Операција је, како се додаје, покренута након што су исцрпљена сва политичка и дипломатска средства да се Слободан Милошевић убиједи да се опређели за рјешење путем преговора и за мир на Косову, на основу споразума из Рамбујеа и уз испуњење захтева из Резолуције 1199 Савета безбједности, усвојене у оквиру Поглавља ВИИ уз подршку Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана