Амбасадор: Историјска посјета предсједника Египта Србији

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Посјета предсједника Египта Абдела Фатаха ал Сисија, који ће данас послије подне допутовати у Србију, биће историјска, јер 35 година шеф египатске државе није боравио у Београду, па се очекује да допринесе великом пробоју у билатералним односима и трговини између двије земље, изјавио је за Тањуг амбасадор Египта у Србији Басел Салах.

Салах је нагласио да двије земље имају одличне односе још од времена када су предсједници Гамал Абдел Насер и Јосип Броз Тито основали Покрет несврстаних, подсјећајући да билатералне посјете шефа египатске државе Србији није било од посјете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

"Предсједник Сиси је веома срећан и задовољан што долази у ову посјету. То је посјета која се није реализовала 35 година", рекао је Салах.

Он је навео да ће у фокусу разговора двојице предсједника бити развој билатералне сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

"Постоји много простора за развој билатералне сарадње, а посебно имајући у виду да је Србија највећа земља на Западном Балкану, па тако и капија за извознике из Египта у овај дио свијета. Такође, Египат, као највећа земља на афричком континенту, може да буде улазница српским извозницима у Африку", поручио је Салах.

Египатски амбасадор додаје да ће на билатералном нивоу предмет разговора бити и сарадња на у области информационих технологија, пољопривреде, трговине, здравства, нано-технологија, туризма, заштите животне средине.

Салах је подсјетио да ће Египат бити домаћин COP 27 састанка Уједињених нација, посвећен заштити животне средине и климатским промјенама, што ће такође бити једна од тема разговора двојице предсједника.

На питање како двије земље могу да помогну једна другој у вријеме глобалне кризе, Салах је нагласио да је рат у Украјини натјерао цијели свијет да се суочи са новом врстом нетрадиционалних пријетњи, попут несташице хране, пшенице, кукуруза, сунцокретовог уља, индустријског гаса, горива...

То је, указује, натјерало земље широм свијета да раде на диверсификацији извора снабдијевања, јер су схватиле да не могу да зависе од једног или два снабдјевача стратешких производа.

"Тако Египат покушава да диверсификује изворе пшенице, будући да смо раније набављали чак 80 одсто пшенице из Русије и Украјине. Сада укључујемо још шест или седам земаља у снабдијевање, укључујући и Србију, која има веома квалитетну пшеницу. Већ сам разговарао са неколико српских званичника о увозу српске пшенице у Египат", рекао је Салах.

Он је примијетио и да Србија ради на диверсификацији извора гаса и изградњи гасовода за течни нафтни гас и да ће у Египту, који је велики произвођач тог гаса, бити срећни ако буду могли да помогну Србији у набавци тог енергента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана