Алијев: Не би било ратова када би сви прихватили принципе несврстаних

Танјуг
Алијев: Не би било ратова када би сви прихватили принципе несврстаних

БЕОГРАД - Предсједник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да принципи Покрета несвстаних вриједе и данас и да је повређивање територијалног интегритета помоћу силе неприхватљиво.

Алијев је нагласио да је самит у Београду састанак на високом нивоу посвећен 60 година оснивања Покрета несврстаних и да се данас слави историјски догађај из 1961. године када је организован први састанак несврстаних.

Обраћајући се у својству предсједавајућег овог покрета и домаћина састанка, Алијев је исказао захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу што је домаћин овог састанка заједно са Азербејџаном, наводећи да ова инцијатива показује спремност Србије да преузме раније насљеђе.

"Покрет несврстаних је имао важну улогу на међународној арени посвећен правди, миру и солидарности у свијету. Покрет представља примјер мултилатерализма, обједињујући 120 земаља са различитим политичким и културолошким одликама", истакао је Алијев.

Он је подсјетио на принципе Покрета који се заснивају на поштовању суверенитета и територијалног интегритета, те истакао да су уздржавање од агресије и немијешање у унутрање послове земаља у сржи Покрета несврстаних.

"Ови принципи вриједе и данас. Принципи Покрета, када би били прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове. Повређивање територијалног интегритета помоћу силе је неприхватљиво", истакао је Алијев.

Што се тиче борбе против пандемије ковида 19, Алијев је рекао да Азербејџан изражава незадовољство "вакцинацијским национализмом", јер неке богате земље гомилају вакцине, те заложио се да Несврстани изнесу став за једнак приступ вакцинама за све.

Алијев се дотакао и сукоба своје земље са Јерменијом, наводећи да је Јерменија угрозила територијални интегритет Азербејџана и да се није суочила ни са каквим санкцијамам за, како је рекао, војну агресију, али да је сукоб на Нагорно Карабаху остао у прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана