Александар Вучић: Приштина да призна Српску листу или катастрофа

Агенције
Александар Вучић: Приштина да призна Српску листу или катастрофа

БЕОГРАД - Могу и да забране Српску листу, али не могу да забране српски народ на Косову и Метохији.

Рекао је ово јуче предсједник Србије Александар Вучић поводом навода Приштине о затрованим ковертама са гласачким листићима које су наводно стигле из централне Србије и отровале чланове ЦИК, покушаја појединих структура на Космету да Српску листу прогласе терористичком организацијом или је Уставом забране дјеловање. Вучић је упозорио међународну заједницу да укидање демократије не води ничему.

- Ово је упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи и моја молба Приштини да се уразуми како би избегли катастрофу јер мора да се знају ко су представници Срба на КиМ - истакао је Вучић.

Рекао је да Албанци покушавају да Српску листу прогласе за терористичку и да добију подршку међународне заједнице за то.

- То је прича за малу децу, тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ - рекао је Вучић.

Још је навео да је ово посљедњи позив Албанцима да се уразуме и прихвате изборне резултате.

- Нама ниједан глас није потребан, да их поклањате не знам коме, не вреди вам ништа. Али немојте да правите планове унапред и да измишљате приче како сте измишљали деведесетих година - рекао је Вучић.

Огранак косовских историчара “Али Хадри” из Дечана тражи од правосудних органа у Приштини да Српска листа буде проглашена терористичком организацијом.
У саопштењу за јавност тог огранка се каже да су са “великом забринутошћу примила вест да су 26 званичника Централне изборне комисије отровани након контакта са ковертама које су повезане са Републиком Србијом - преносе приштински медији.

Овај огранак историчара осуђује овај, како тврде, “варварски чин и сматра да тровање коверти показује колико су Срби напредовали у идејама према Албанцима и држави Косово”.

Подружница ЛХК “Али Хадри” у Дечанима, тражи од косовских правосудних органа да што прије покрену поступке за проглашавање Српске листе “противуставном и терористичком”.

Професор међународног права Виган Ћороли сматра да тужилаштво Косова има довољно основа  да се Српска листа прогласи неуставном.

Он је у тамошњим медијима објавио да Приштина има званичан извјештај међународних посматрача за изборе 6. октобра, у којем се јасно каже да су косовски Срби застрашивани, уцјењивани и да им је пријећено како би дали свој глас одређеној политичкој странци, у овом случају Српској листи.

 

Незаштићени листићи

Потпредсједник Српске листе, Срђан Поповић, изјавио је да су гласачки листићи пристигли из централне Србије незаштићени, након што су чланови ЦИК-а из те српске партије избачени из просторије у којој се гласови броје.

- На месту где су бројани гласачки листићи, није било наших људи који могу да осигурају правилно бројање. Нигде у свету ништа слично није се догодило у историји избора. У питању је манипулација и прекрајање народне воље. Некоме је у интересу да наметне политичке представнике који немају подршку српског народа - нагласио је Поповић и апеловао на међународну заједницу да адекватно реагује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана