Александар Боцан-Харченко:Лажи о руској помоћи у борби против короне неће поништити резултате

Срна
Александар Боцан-Харченко:Лажи о руској помоћи у борби против короне неће поништити резултате

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да лажи о руској помоћи Србији у борби против вируса корона неће поништити резултате, те додао да су циничне и непоштене оцјене да је Русија слала у Србију војне стручњаке да би учврстила своју позицију.

- Покушаји да се хуманитарне акције прикажу на лажни начин и искриве њихови циљеви, неће прецртати њихов реални садржај, нити поништити њихове опипљиве резултате - рекао је руски амбасадор за "Вечерње новости".

Боцан-Харченко је напоменуо да се види са каквим одушевљењем, надом и захвалношћу се прима та руска помоћ у Србији и Италији.

Он је рекао да ниједна молба за помоћ Русије није остала без одговора, те да ниједна одлука о слању руске помоћи у друге земље, међу којима и у Италију, није била политички условљена.

Руски амбасадор је нагласио да понављање пропагандистичких клишеа о геополитичком супротстављању само потврђује да то свако тумачи по мјери сопствене изопачености.

Боцан-Харченко је оцијенио да су мјере српских власти сличне онима у Русији и да је на првом мјесту брига о здрављу, те економска подршка становништву и очување запослености.

Руски амбасадор је напоменуо да се на Западу често антиуставне дјелатности или "државни удари" тумаче као "тријумф демократије".

Боцан-Харченко је, коментаришући изјаве из ЕУ да Србија глорификацијом помоћи Русије и Кине ризикује негативне оцјене у Извјештају о напретку ка ЕУ, рекао да хуманитарна сарадња, манифестација људскости и солидарности не смију да се дијеле на правилне и неправилне.

Када је ријеч о изјави америчког предсједника Доналда Трампа да је вирус створен у лабораторији у Вухану, он каже да су САД у више наврата износиле претпоставке о "вјештачкој природи" вируса корона, што Москва сматра неодговорним и неконструктивним.

Он сматра да потрага за кривцем или за "спољним непријатељем" не доприноси постизању циља да се пронађе одговарајућа вакцина и лијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана