Албанија лобира за пријем Приштине у Савјет Европе

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Представници Албаније у Савјету Европе доставили су Комитету министара Савјета Европе нон-пејпер о самопроглашеном Косову у форми званичног документа, у којем наводе да тај захтјев подржава значајан број чланица, односно 74 одсто земаља у тој међународној организацији, пише портал "Косово онлајн".

Представници Албаније тврде да захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе неће утицати на одлуке држава које не признају самопроглашено Косово, чије је чланство у Савјету Европе, према њиховој оцјени, "потпуно компатибилно са Статутом и циљевима ове организације".

У документу, који је приштински генерални конзул прослиједио представницима сталних мисија чланица Савјета Европе, наводи се и да је Швајцарска примјер да држава која није чланица УН може бити примљена у Савјет Европе.

Представници Албаније у документу закључују да би чланство Приштине у Савјету Европе "оснажило дијалог са Србијом и дало нову енергију у покушају проналажења трајног рјешења, а тиме и трајног мира у овом дијелу европског континента".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана