Албанци скинули заставу СПЦ и поломили јарбол на улазу у Грачаницу

Срна
Албанци скинули заставу СПЦ и поломили јарбол на улазу у Грачаницу

БЕОГРАД - Непознати починиоци скинули су тробојку Српске православне цркве (СПЦ) и поломили јарбол код улазних врата у двориште манастира Грачаница на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом „велике Албаније“ гази тробојку.

-Овај чин директан је напад на веру и претећа порука верницима СПЦ, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбедносне ситуације у српским срединама на Космету. Истовремено, више је него очигледно да Косовска полиција нити је у стању, нити у пракси штити објекте СПЦ - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију истичу да није случајно да се овај скандалозни, вандалски чин догађа непосредно након обиљежавања великог српског празника Видовдана, које је уприличено у Грачаници и то уз присуство патријарха српског Порфирија и бројних грађана.

-Након што је Његова светост послао поруку мира, суживота и поштовања верске и националне различитости, овај инцидент јасан је показатељ да за тако нешто нема слуха у Приштини, што погодује бујању албанског екстремизма, који на такве поруке одговара скрнављењем манастира - наводе из Канцеларије.

У саопштењу се истиче да се над српским народом и и православним вјерским објектима на Косову и Метохији спроводи серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обиљежавања великих празника.

Од почетка године догодило се укупно 70 напада на Србе, њихову имовину и имовину СПЦ, као и више од 15 вандалских чинова којима су на мети били објекти СПЦ.

-Такве слике најречитије говоре о реалном животу Срба на Косову и Метохији - закључују у Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана