Албанци каменовали српску школу у Косовској Каменици

Срна
Албанци каменовали српску школу у Косовској Каменици

БЕОГРАД- Албански изгредници каменовали су српску школу у Косовској Каменици, а овај инцидент, као и многи претходни, узнемирио је родитеље и њихову дјецу иако у том тренутку у школи није било ученика, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

У овој згради смјештене су Основна школа "Десанка Максимовић", средња Техничка школа и Гимназија.

Према ријечима очевидаца, школе су каменовали синоћ око 21.00 час албански младићи који су ноћ прије тога на ограду школе качили заставе непримјереног садржаја.

"Очигледно се на Косову и Метохији ствара клима у којој Срби више нису безбедни ни у школама, ни у домовима здравља, ни у својим кућама, ни у црквама, јер нема српског објекта који није опљачкан, каменован, претресан, обијан, паљен", оцјењује се у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију истичу да овај инцидент свједочи о томе да се талас насиља и притисака над српским народом, који генеришу и покрећу власти у Приштини, осликава и преноси и на најмлађе генерације чиме се ствара атмосфера у којој је чак пожељно и погодно нападати Србе и каменовати их, те да за то нико неће одговарати.

"Умјесто мирног суживота и развијања међусобне толеранције, поштовања и различитости, приштински политичари на челу са /премијером самопроглашеног Косова/ Аљбином Куртијем свакодневно политиком терора и запаљивим антисрпским изјавама стварају атмосферу у којој је легитимно нападати Србе", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије се истиче да се ствара атмосфера у којој припадник такозване косовске безбједносне службе који пуца у српску дјецу буде пуштен на слободу и у којој нико не одговара за упуцавање Срба, за пребијање српских тинејџера Даре и Кристијана, за преорана српска гробља и кости.

"У тој и таквој клими, међународна заједница је само неми посматрач пораста етнички мотивисаног насиља према српском народу, уместо да се јасно и јавно одреди према таквим поступцима и предузме кораке у заштити Срба на које је обавезна према свом мандату", наводе из Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана