Ал Џазира: Вучић није добио само кључеве Бијеле куће, већ Балкана

Танјуг
Ал Џазира: Вучић није добио само кључеве Бијеле куће, већ Балкана

САРАЈЕВО - Александар Вучић, споразумом потписаним у Вашингтону, није добио само кључеве Бијеле куће, него и кључеве Балкана, оцијењује колумниста сајта Ал Џазира Балканс.

Тим споразумом је, наводи се у тексту Ал Џазире, Вучић заокружио своју тријумфалну седмицу, која је почела у недјељу, поразом Мила Ðукановића на изборима у Црној Гори.

Утицај Србије у Црној Гори био је јак, након избора још је јачи, али ни приближно тако снажан какав ће бити за двије године ако коалиција окупљена око Демократског фронта као најјачег политичког субјекта, самостално или у коалицији са другим просрпским партијама, а без Дритона Абазовића који им у том случају неће бити потребан, освоји власт, оцијењује Ал Џазира.

Како се наводи, за почетак, нова ће црногорска власт, као један од првих, ако не и први корак, повући Закон о слободи вјероисповести.

“Нема данас никакве сумње да је тај закон убрзао политички крај Ђукановића,” сматра Ал Џазира Балканс и оцијењује да је тај закон био потребан и правичан, али да владајућа коалиција није имала снаге да га спроведе и одбрани, нити је у томе имала подршку запада.

Наводи се и да је Црна Гора упозорена и да не гради „кинески аутопут” на Си Ђинпинговом „путу свиле”, али да је, како се оцијењује, похлепа била јача од опреза.

Ал Џазира сматра да ће сада Црна ће Гора, умјесто у ЕУ, ући у „мали Шенген”, који је Ђукановић одбио.

Иако идеја о малом Шенгену, није Вучићева, каже се у тексту (формирање малог Шенгена је прије неколико година најављено из Француске, одакле се чула иницијатива о тродијелној Европи), али, Вучић је, како кажу “побједио на тендеру за извођача геополитичких радова, које је Запад одлучио да спроведе на Балкану”.

Оцијењујући да је Ђукановић годинама био кључни партнер запада на Балкану, а онда постао „аутократа, Ал Џазира тврди да се Црна Гора није трансформисала довољно брзо.

“Елем, речена дијагноза црногорског режима није била најава, него објава краја. Власт је постала спора и инертна, неспремна на болне резове, прије свега у трулом правосуђу, које смрди до неба. Противник је постао бржи, мудрији и видио је даље,” пише Ал Џазира и оцијењује да “Црна Гора данас није локомотива на европском путу, него најмања и најслабија чланица савеза сачињеног од левата који у догледно вријеме неће ући у ЕУ”.

С друге стране, Ал Џазира сматра да за Босну и Херцеговину у свему реченом има и нешто позитивно.

“Цјеловитост Босне и Херцеговине неће бити цијена коначног и формалног српског признања Косова. Београд је већ исплаћен - Црном Гором,” закључује колумниста сајта Ал Џазира Балканс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана