"Ако се то догоди, рат Срба и Албанаца је неизбjежан"

Srna
"Ако се то догоди, рат Срба и Албанаца је неизбjежан"

Приштина - Стручњак за безбједност Авни Исљами изјавио је да уколико Америка повуче трупе са Косова, рат између Србије и Албанаца је неизбјежан, преноси Љајми.

Међутим, упракос притисцима да се укине такса, он не вjерује да ће САД повући трупе са Косова, због геополитичког и геостратешког положаја Косова и Албанаца, али и Балкана уопште.

"И поред реторике и изјава које су амерички званичници с правом и недвосмислено дали о укидању таксе, мислим да се америчке трупе неćе повуćи са Косова. Колико год Косово ризиковало да америчке трупе оду, ја не верујем у то.

Без обзира на околности и притисак који се врши на актуелну владу да укине таксе безусловно, ради се о политичкој одлуци владе коју не могу да коментаришем.

Али у погледу повлачења америчких трупа, моје мишљење је да се неће повући, не због Косова, већ због геополитичког и геостратешког положаја Косова и Албанаца на Балкану уопште", рекао је Исљами.

Стручњак за безбједност на Косову Рамадан Ћехаја каже да не верује да ćе САД повуćи трупе са Косова.

Ћехаја каже да Косово неćе бити у позицији да дозволи повлачење снага, посебно због потребе за потпуном безбједношћу државе.

Према његовим речима Сједињене Америчке Државе за своје присуство на Косову имају гео-стратешке интересе.

„Подсјеćам пре свега да морамо блиско сарађивати са Сједињеним Америчким Државама, пре свега што имамо стратешког партнера и морамо бити веома опрезни. А што се тиче повлачења америчких трупа из Бонстила или Косова, не верујем да ćе се то догодити.

Сједињене Америчке Државе својим присуством испуњавају своје интересе са геостратешког становишта, а са друге стране су у НАТО-у, односно у оквиру КФОР-а, тако да не вјерујем да ćе се то догодити", рекао је Ћехаја.

Политички аналитичар Скадран Рамадани је забринут због ексалације односа између Косова и Америке која је довела до најаве размишљања о повлачењу америчких трупа.

Каже да би повлачење америчких трупа на Косово имало далекосежне посљедице.

"Не значи да ćе се они повуćи, али ово је аларм којим би се требало позабавити. Веома је лоша вест да је син председника Трампа потврдио оно што је сенатор рекао након Гренела, а у Белој куćи су појачани гласови да трупе треба повући.

То ćе имати доста посљедица, од безбедности до политичког и економског развоја, тако да морамо бити веома пажљиви у погледу одлука које ćе донети влада Косова", рекао је Рамадани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана