Лајчак: Прво нова власт у Приштини па наставак дијалога у Бриселу

ГС
Лајчак: Прво нова власт у Приштини па наставак дијалога у Бриселу

БРИСЕЛ - Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да се до коначног споразума Београда и Приштине о нормализацији односа може доћи "у наредним мјесецима" уколико "обје стране буду спремне да преговарају".

Лајчак поручује и да ће прво морати да се сачека формирање нове власти у Приштини како би се наставило са процесом дијалога у Бриселу.

Лајчак је током видео-разговора о "Потенцијалима сарадње ЕУ и САД на Западном Балкану", који је организовала амбасада Њемачке у Вашингтону, поручио да очекује да договор Београда и Приштине, једном када буде постигнут, "јасно одреди ко, шта и у ком временском року мора да испуни" и да не остави "простор за својевољну интерпретацију", што је, како каже, до сада био случај.

"Морамо да осигурамо да се примјени све што је до сада договорено и да ријешимо оно што није договорено као што су међусобна финансијска потраживања и имовинска питања", навео је Лајчак.

Напоменуо је да се процес дијалога Београда и Приштине води већ 10 година и да је вријеме да се финализује.

"Али ако нема воље са њихове стране ми их не можемо наговарати на споразум, али морају да знају да нема ЕУ будућности без нормализације односа", поручио је Лајчак.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине истакао је и да не може да прејудицира каква ће бити реакција земаља чланица ЕУ које не признају независност тзв. Косова уколико дође до нормализације односа.

"У контакту сам са њима, они прате процес и кажу да је оно што је добро за Србију добро и за њих и да неће бити у контрадикцији са Србијом", навео је Лајчак.

Лајчак је поновио да дијалог Београда и Приштине мора бити "изнад дневне политике" и у Београду и у Приштини, а да транспарентност процеса мора да покаже колико је дијалог у интересу свих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана