Адвокат Влајић: Пресуда Тодосијевићу намењена да дисциплинује цео један народ

Танјуг
Foto: Танјуг

ПРИШТИНА- Пресуда Апелационог суда у Приштини бившем градоначелнику Звечана Ивану Тодосијевићу, на казну затвора у трајању од једне године, због изјаве да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбардовање СРЈ, није уручена ни њему ни мени као његовом браниоцу, потврдио је за Танјуг адвокат Небојша Влајић.

Влајић је рекао да је "очигледно да је ова пресуда намењена да дисциплинује читав један народ, зато што је уручена преко албанске штампе".

"Окривљени и ја, као његов бранилац, нисмо је примили. Осим што је незаконита, она је и драконска, јер нема примера у историји Европе да је неко због било какве изјаве отеран на годину дана у затвор”, рекао је Влајић, нагласивши да у пресуди није примијењено право него политика.  

Тодосијевићу је, како преносе медији на албанском, Апелациони суд у Приштини потврдио првостепену пресуду Основног суда, донијету 19.октобра прошле године за наводно кривично дјело, како пише у пресуди, изазивања националне, расне, вјерске или етничке мржње и нетрпељивости. 

Он је на обиљежавању двадесетогодишњице бомбардовања тадашње СРЈ изјавио да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбародовање СРЈ, због чега је прво смењен са функције тадашњег министра локалне самоуправе у такозваној влади Косова, а онда је против њега поднијета кривична пријава. 

Првостепеном одлуком Основног суда у Приштини, донијетом крајем 2019. године, осуђен је на две године затвора, да би касније по жалби његовог браниоца Врховном суду, поступак враћен на почетак. 

У поновљеном поступку, Основни суд му је смањио казну на годину дана, а Апелациони суд није уважио жалбу да се ради о вербалном деликту и праву на слободу изражавања па је, по писању медија на албанском, потврдио пресуду, окарактеришући изјаву као кривично дјело. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана