Адвокат о казнама за починиоце масовних убистава у Србији

Срна
Адвокат о казнама за починиоце масовних убистава у Србији

БЕОГРАД - Адвокат Зора Добричанин Никодиновић рекла је да је, што се тиче казни за починиоце два злочина која су се у Србији догодила у протекла два дана, старосна граница је јако важна.

Каже да у првом случају дјечак (13) година неће бити одговоран, док младић из Младеновца нема 21 и не може да добије доживотну казну, већ максималну казну затвора од 20 година

Она је за Тањуг објаснила да је јако специфична њихова старосна доб, јер је један дијете, док је други млађи пунољетник.

-Што се тиче казни, први је још увек дете, нема навршених 14 година и по нашем закону не одговара, он је одговоран једино себи морално и једино ко о њему може да се стара и да брине је Центар за социјални рад, и с обзиром на то да је сам изјавио да је психопата, ако је то тачно. Он свакако захтева психијатријско посматрање, јер с обзиром да има тек 13 година и да је детаљнио све испланирао и урадио, мора да се проучи психичко стање како би се видело да ли му је потребна нека мера лечења - објашњава она и додаје да је ово практично “злочин без казне и то је страшно”.

Када је у питању отац, сматра да то да ли је обезбиједио или није оружје, то и није пресудно, „јер онај ко је хтео да дође до оружја би свакако нашао начин да дође“. “

-Што се тиче другог осумњиченог из Младеновца и његове кривичне одговорности, према информацијама које имамо, он нема 21 годину, не може да буде осуђен на казну доживотног затвора, већ максмалну казну 20 година затвора - додала је она.

На питање Танјуга да ли неко од колега адвоката жели да прихвати да брани оптужене, она објашњава да су то тешка кривична дјела и послије бомбардовања Србије мисли да су ово најтежи дани за земљу, јер је страшно, кад се толико изгуби живота за два дана.

-Ми не можемо, адвокат не може да бира, да ли му се неко кривично дело свиђа или не свиђа, не може да га бира ни због медијске пажње, јавности, али тачно је да постоје одређени разлози зашто неки адвокат може да одбије заступање и због чега касније може да одустане, али то су строго процесни разлози који нису везани за тежину кривичних дела - истакла је она.

Она је рекла да се отвара питање да ли је случај Младеновца тероризам или није.

Нагласила је да живимо у времену које нас отима од породице и правих вриједности.

-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана