Адвокат Цвејић: Нападач из школе не може кривично да одговара

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД - Адвокат Александар Цвејић рекао је данас да Коста К. (13), који је јутрос убио девет људи и ранио шест, није кривично одговоран јер није навршио 14 година.

Он је за Танјуг рекао да дијете након давања изјаве у полицији уз присуство родитеља може да буде пуштено кући и додао да према њему не могу да се предузму кривичне санкције, јер нема пуних 14 година. 

Додаје да дјечака сад не смију ни да држе и треба да га пусте кући, јер он добровољно остаје да да изјаву, уколико се мајка сагласи, како би се утврдио мотив овог злочина. 

Када су у питању спекулације да је осумњичени био под дејством наркотика, Цвејић је рекао да то не мења ништа у његовом случају, једино уколико би се нашла особа која му је те наркотике дала.

"Прво не знам зашто му је име било објављено, то ми уопште није јасно требало је да буде сакривено и објављена је слика, ту је проблем у односу према том детету, а да не говоримо о овој несрећеној побијеној деци", рекао је Цвејић.

Цвејић је најавио да ће оваквих догађаја бити и даље, а како истиче заказао је образовни систем, породица и сви остали у ланцу, док је, како напомиње, најмање криво дијете које је починило овај незапамћени злочин. 

"Сваки педагог и психолог ће вам то рећи, то дете је дошло на крају њему је нешто гурнуло те пиштоље у руке, то што је он учен на оружје, ако је учен, је један део проблема", казао је Цвејић.

Отац, како је рекао адвокат, може да одговара евентуално прекршајно до 150.000 динара казна или до 60 дана затвора зато што није оружје држао по прописима. 

"Родитељи не могу кривично да одговарају за дело које је починило дете, могу да одговарају морално друго апсолутно ништа", рекао је он.

У овом случају, каже Цвејић, можда би могао да се умијеша Центар за социјални рад и да се утврди да је дијете можда васпитно запуштено у породици па да ЦСР инсистира да дијете одлази у неку установу да се прегледа.  

"Уколико је оружје чувано на начин на који је отац описао, односно у сефу под шифром, то је у складу са законом, а шифру не сме да даје ником ако само он има дозволу за ношење оружја", закључио је адвокат. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана