Адвокат Алексић: Двије тужбе против НАТО подноси 3.000 људи

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Против НАТО ће наредне недјеље бити поднијете двије нове тужбе Вишем суду у Београду због коришћења осиромашеног уранијума на Косову и Метохији, током бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године, најавио је данас адвокат Срђан Алексић.

Алексић, који у име око 3.000 људи подноси те тужбе, у сарадњи с италијанским адвокатом, рекао је за ТВ Прва да се спрема још тужби против Алијансе. Подсјетио је да је претходна тужба поднијета у јануару прошле године и да је послата туженој страни, односно НАТО-у, али је рекао да још није стигао одговор на њу, преноси Б92.

Како је објаснио, у тој тужби су сва релевантна документа, докази, на енглеском је и дат је рок за изјашњавање. На питање ко је подносилац тужбе против Алијансе, објашњава да се око 3.000 људи до сада јавило, држављана Србије, припадника Војске Србије, резервиста, цивилног становништва који су били на КиМ током НАТО бомбардовања.

Такође, додао је он, тужба је написана у сарадњи са италијанским адвокатом, који је учествовао у 250 случајева и то правоснажних, а у којима је суд донео одлуку о одштети италијанским војницима који су због осиромашеног уранијума развили смртоносне болести. Рец је о тумору, како наводи, врло специфицном и у свим тим случајевима је доказано да су у њиховој крви били тешки метали, преноси Б92. Исто је, како је додао, и код наших војника, резервиста али и цивила који су се налазили у зонама бацања бомби, с тим да су њихови слуцајеви још тежи.

Докази су чврсти, оценио је Алексић и истакао да је на основу њих италијански суд донео 250 правоснажних пресуда у корист италијанских војника који су били на КиМ за време НАТО бомбардовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана