16 година од пада Земунског клана: Кога су слали "за Канаду", отели сина Лепе Брене, убили премијера...

avaz.ba
16 година од пада Земунског клана: Кога су слали "за Канаду", отели сина Лепе Брене, убили премијера...

"Земунски клан" и данас слови за најмоћнију криминалну организацију која је егзистирала на просторима бивше Југославије. Назив су добили по томе што им је сједиште било у Земуну, једној од београдских општина.

Врхунац су доживјели од 2000. до 2003. године, кад су били једна од најмоћнијих криминалних организација у југоисточној Европи. 

Црвене беретке

На челу групе је господарио Душан Спасојевић. Многи кажу да је група искористила пад Слободана Милошевића. Један дио утцајнијих чланова тадашњих Црвених беретки, укључујући и Милорада Улемека Легију, придружио се клану.

Група која је на почетку радила крађе возила и ситни криминал, стасала је врло брзо у озбиљну криминалну организацију. Податак да је 700 килограма хероина пронађено 2001. године у једном банковном сефу, изнајмљеном од српске безбједносне службе у центру Београда, довољни говори докле је догурала ова група.

Специјалност су им биле отмице познатих особа. Неке од особа које је "земунски клан" отео биле су: Вук Бајрушевић (београдски богаташ), Стефан Живојиновић (син Лепе Брене), Драгослав Вуковић (новосадски привредник), Миленко Алексић (суботички пословни човјек), Мирослав Мишковић (предсједник "Делта Холдинга")...

Група се, током свог успона, рјешавала конкуренције на најбруталније начине, а за то су имали своје убице. Један од њих био је је Сретко Калинић звани Звер. Сумња се да је ликвидирао најмање 20 особа, иако тај број никад званично неће бити познат.

Послије убиства Жељка Ражнатовића Аркана, Улемек је, уз логистичку подршку службе безбједности, добио задатак ликвидације Арканових убица и за тај задатак је изабрао управо Душана Спасојевића и његов "земунски клан", који су извршили серију убистава. Касније су, на захтјев Легије, учествовали у покушаја убиства Вука Драшковића у Будви, а постоје индиције и да су одиграли улогу и у убиству новинара Славка Ћурувије.

Прича о „земунском клану" завршава свирепим убиством премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године. До тада одлична веза српске мафије и неких политичара пуца. Покреће се велика акција "Сабља", у којој је пало више од 10.000 особа.

Врхунац моћи

За већину припадника клана прича о новцу, моћи и животу на високој нози завршава се акцијом „Сабља". Вође клана Спасојевић и Луковић убијени су током скривања у насељу Мељак, Милорад Улемек Легија осуђен је на максималну казну од 40 година затвора, а већина припадника ухапшена је и осуђена на вишедеценијске робије, и то за 17 убистава, четири отмице и два терористичка напада.

Данас, 16 година након „Сабље", у којој је клан који је био на врхунцу моћи, потпуно разбијен, остали су као симболи тог времена сиви Ауди из којег су "Земунци" сијали смрт, слике и приче о вили у Шилеровој улици у Земуну, која им је била сједиште, али и чувена реченица којом су жртвама најављивали смрт: "Идеш у Канаду."

Вила у Шилеровој, симбол моћи и сједиште злогласног "земунског клана", срушена је двије седмице након атентата на премијера током акције "Сабља". Према процјенама, вриједила је тадашњих 8,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана