Званична потврда: Хотел Црна Гора незаконито срушен

Вијести.ме
Званична потврда: Хотел Црна Гора незаконито срушен

Подгорица - Хотел Црна Гора незаконито је срушен, и то је звачно данас потврдила и Управа за инспекцијски надзор, преносе “Вијести.ме”.

Инвеститор “Нормал компани”, мораће рушевину да врати у првобитно стање, или тачније да му врати аутентичност која је пројектом о реконструкцији и доградњи и предвиђена, али како ће то урадити никоме није јасно.

На готову штету, тачније четири дана након рушења хотела Црна Гора, министар туризма Бранимир Гвозденовић, на основу прелиминарних налаза јуче је поручио да је то учињено мимо закона

- Није предвиђено рушење фасада ни ка страни улице слободе, ни ка страни булевара. Сматрам да то није смјело да се деси. И нормално Министарство ће инсистирати да се у потпуности поштује пројекат на који смо дали грађевинску дозволу и тражићемо да се то врати у стање које је било прије рушења - рекао је Гвозденовић.

Оно што је министар прелиминарно, данас су званично саопштили из Управе за инспекцијски надзор.

- То значи да це инвеститор у складу са непредвиђеним околностима које су се десиле исправити све неправилности које су се десиле у складу са тим пројектом што значи, да је пројекат урађен, утврђени су услови тог дијела рушења. Значи да ће се задржати аутентичност, да ће остати оно што је било предвиђено тим пројектом, то значи и у дијелу колонаде стубова и у дијелу јужне и западне фасаде - рекла је Биљана Јакић из Управе за инспекцијски надзор.

Прича о подизању хотела Црна Гора из пепела можда лијепо звучи. Али је реалност ипак другачија. Стручњаци кажу да су данашњи наводи о кршењу закона рушењем крајње чудни, ако се има у виду да су на терену морали бити надлежни грађевински инспектори који би то спријечили.

- Приче данашње да ће се издат налог инвеститору да објекат врати онакав какав је био. вјерујте да ментално вријеђају, јер је немогуће тај објекат вратити какав је био. Нема хотела Црне Горе и сад нека свако одговара за то што је учинио, сад је неопходно не држати онакву рушевину него радити оно што је потребно граду и оно што је намјера да се ту на његовом мјесту направи - каже архитекта Љубо Стијепчевић.

Стијепчевић је увјерен да се знало да ће се хотел рушити, само се каже, чекао моменат, а можда се није имало ни храбрости.

Сматра да је чим је пројекат започет морало бити познато може ли постојећа конструкција да издржи надоградњу.

Када је и практично видио да не може, инвеститор “Нормал компани” мораће због тога да одговара

- Уколико инвеститор не отклони наложене мјере постоји прекршај у одређеном року, постоји прекршајна казна и кривична одговорност - упозорава Јакић.

Ни било каква казна и одговорност, ипак Подгорици неће вратити хотел који је био један од симбола града.

Позитивна Црна Гора сматра реакцију грађевинске инспекције у случају хотела Црна Гора потпуно усклађеном са вољом и намјером инвеститора, оцијенио је архитекта и посланик Позитивне Горан Тупоња.

- Да су Црној Гори насушно потребне професионализоване и деполитизоване институције доказ је и најновији налаз Управе за инспекције послове, који у суштини багателизује штету која је начињена. Уз привидно настојање да свој посао уради како треба грађевинска инспекицја директно налива воду на инвеститорову воденицу - наводи Тупоња у саопштењу.

Према његовим ријечима, Управа за инспекцијске послове, односно грађевинска инспекција малтене путем стилских фигура поручује да је у случају рушења Хотела Црна Гора утврдила да је “приликом рушења дошло до урушавања елемената грађевинских конструкција у дијелу јужне и западне фасаде које пројектом нијесу биле предвиђене за рушење.”

- Оваква формулација наводи на то да је до рушења (или како рекоше урушавања) јужне и западне фасаде дошло нехотично, неплаирано, омашком или незнањем. Затим се каже да је инвеститору “наложено да поступи по пројекту и све неправилности отклони”. Ако се на ово дода да је прије неки дан министар Гвозденовић путем медија поручио инвеститору “да се хотел Црна Гора врати у стање прије рушења”, лако долазимо до закључка да ће овдје инвеститор без икаквих консеквенци за своје недјело завршити оно што је иначе и хтио. Срушити па ново градити. Наиме инвеститор је срушио оно што је грађевинском дозволом било предвиђено да се сачува, да се реконструише, догради и надогради, али то је било скупо, јефтиње је било порушити све па изнова. Инвеститор би свакако “вратио у пређашње стање” и без тога да му то налаже министар Гвозедновић - наводи Тупоња..

То је, како сматра посланик Позитивне, инвеститор заправо и хтио, то је била његова идеја, да поруши што му смета и да онда несметано изгради све “према пројекту”.

- Наравно пројекат свакако предвиђа пређашњи облик хотела Црна Гора, јер како и не би, кад није ни требало да се руши. Инспекција је само дала институционални “амин” на овакво бахато понашање. Могло би се рећи вук сит, а овце на броју, а ви сами закључите која улога нама овдје припада. Позитивна Црна Гора инсистира на одговорности, инсистирамо да се стане на крај самовољи појединаца, инсистирамо да се најзад у овој земљи почне поштовати закон, захтијевамо да се утврди одговорност и да се за то сносе законом предвиђене мјере. Овдје се ради о флагрантном непоштовању грађевинске дозволе, овдје се ради о једном објекту који је имао своју посебност у овом граду, овдје се ради и о потцјењивању грађана и њихових осјећања према граду који воле. То није у реду, тако се не поштује ни закон ни грађани Подгорице - закључио је Тупоња.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана