Зуроф: Награда Седлару увреда за све жртве

Срна
Зуроф: Награда Седлару увреда за све жртве

Загреб - Центар "Симон Визентал" позвао је одборнике загребачке скупштине да одбаце приједлог да се награда Града Загреба додијели режисеру Јакову Седлару, јер он својим филмом "Јасеновац-истина" умањује усташке злочине у злогласном концентрационом логору Јасеновац.

Из Центра упозоравају да Седларови покушаји да смањи број невиних Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста које су усташе убиле у Јасеновцу представљају увреду за све жртве и разлог за жестоку критику, а не награде.

У писму загребачким одборницима, који ће сутра одлучивати о додјели награде, овај центар изражава снажно противљење почастима које би требало да буду додијељене Седлару, који покушава да искриви историју Другог свјетског рата и Холокауста, преносе хрватски медији.

"У филму жЈасеновац - истинаж, Седлар на нечувен начин покушава поново да пише историју Независне Државе Хрватске, те да пориче ужасне злочине који су почињени у концентрационом логору Јасеновац", наводи се у писму које је потписао директор Центра Ефраим Зуроф.

Он додаје да Седларов рад "припада канти за смеће хрватске историје и не заслужује никакве похвале или признања".

И представници јеврејске и српске националне мањине у Хрватској сматрају да режисеру Јакову Седлару не би требало да буде додијељена награда Града Загреба због његовог гласног, упорног и дубоко историјског ревизионизма.

Представници ових националних мањина тврде да су Седларови ревизионистички ставови нарочито присутни у његовом прошлогодишњем филму "Јасеновац - истина" који је изазвао згражавање домаће и међународне јавности.

Антифашистичка лига Хрватске упозорила је данас да би додјела награде Града Загреба Седлару, против којег су прошле године поднијели кривичну пријаву због порицања геноцида у Јасеновцу, била невиђена срамота за град.

Антифашисти подсјећају да је пријава против Седлара поднесена због флагрантних фалсификата и лажи изнесених у његовом документарном Филму "Јасеновац-истина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана