Жупанија подржала град у заустављању увођења двојезичности

Aгенције
Жупанија подржала град у заустављању увођења двојезичности

Вуковар - Скупштина Вуковарско-сремске жупаније подржала је данас Вуковар у "заустављању насилног увођења двојезичности", а при гласању о томе одборници СДП-а, ХСУ-а и СДСС-а напустили су сједницу, истичући да поштовање закона и Устава није насиље.

Ову тачку дневног реда иницирао је Клуб одборника ХСП-а "Анте Старчевића", чији је приједлог Жупанијска скупштина прихватила већином гласова одборника коалиције ХДЗ-ХСП АС-ХСС-БУЗ, иако је предсједник Клуба одборника СДП-а Златко Цегледи предложио да се избрише ријеч "насилног" јер "поштовање закона и Уставног закона није насиље".

Томислав Џанак, предсједник Клуба одборника ХСП "Анте Старчевића", поручио је да у Вуковару нису успостављени предуслови за провођење Закона о правима националних мањина, пишу хрватски медији.

Он је као невјеродостојан оцијенио попис становништва у Вуковару из 2011. године, према којем српска заједница у том граду има више од 33 одсто становништва, чиме остварује право на двојезичност.

Жупанијска скупштина прихватила је и закључак у којем се истиче неопходност поштовања закона, па и оног о правима националних мањина, али истиче да се у Вуковару нису успоставили предуслови за увођење двојезичних натипса.

Закључком је подржано и вуковарско Градско вијеће да се тај град прогласи мјестом посебног пијетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана