Зоран Милановић: Имам подршку за формирање владе

Агенције
Зоран Милановић: Имам подршку за формирање владе

Загреб - Актуелни премијер Зоран Милановић јуче је на свом "Фејсбук" профилу објавио да има "још једну подршку", која ће му омогућити да формира нову владу.

Милановић је то објавио неколико сати пред почетак консултација код хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић о избору мандатара.

Коментаришући одлуку Главног одбора СДП-а да одбије приједлог Моста за учешће у трипартитној влади с ХДЗ-ом, Милановић је навео да је Главни одбор СДП-а Хрватске послао врло јасну поруку којом никога не вријеђа, никога не покушава да ликвидира ни физички ни политички, него само жели да настави разговор о формирању Хрватског сабора.

- То је понашање једне зреле и јаке странке, у овом тренутку најјаче и најзрелије странке која жели дати свој допринос - написао је Милановић и додао да је добио још једну подршку за мандатара:

"Добио сам још једну подршку за мандатара, за особу која ће формирати владу. Та подршка је наравно шира од подршке СДП-а, она је у овом тренутку, и то понављам цијело вријеме, релативно највећа и најјача и то је било јасно од саме објаве изборних резултата и то траје."

Предсједник странке Бандић Милан 365 није желио да открије коју коалицију ће подржати приликом формирања нове владе, а ратни злочинац и оснивач ХДССБ-а Бранимир Главаш рекао је да су његову подршку тражили и СДП и ХДЗ. У суботу је Главни одбор СДП-а донио одлуку да неће прихватити услов Моста независних листа да на челу нове владе буде нестраначки премијер, те да неће прихватити услов у трипартитној заједничкој влади, након чега су услиједиле разне реакције ХДЗ-а.

Из ХДЗ-а су, наиме, поручили да је СДП антиреформски, да Милановић покушава извести пузајући државни удар, као и да је Милановићевој влади једино стало до фотеља и привилегија. Након тога на "Фејсбуку" се огласио генерални секретар ХДЗ-а Милијан Бркић, који је навео да Милановић лаже о покушајима ликвидације Моста.

Коалиција окупљена око СДП-а освојила је 56 мандата, Домољубна коалиција 59, а Мост 19.

Консултације

Трећи круг консултација о мандатару владе у кабинету предсједника Колинде Грабар-Китаровић одржан је јуче.

Домољубну коалицију на разговорима је предводио предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко, а коалицију Хрватска расте предсједник СДП-а Зоран Милановић.

Њих двојица су за столом у кабинету предсједника сјели један поред другог. Трећи круг консултација биће настављен данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана