Зоран Милановић и филм о Диани Будисављевић на удару хрватских десничара

Срна
Зоран Милановић и филм о Диани Будисављевић на удару хрватских десничара

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић на удару је десничарских политичара и портала због антифашистичких ставова изречених на комеморацији у Јасеновцу, а емитовање филма "Дневник Диане Будисављевић" на ХРТ-у додатно је разбјеснио десни политички спектар Хрватске.

На удару су Милановићеви ставови да таблу ХОС-а са усташким слоганом "За дом спремни" треба негдје бацити, затим да неће ићи на Блајбург, те да су сви они који су са усташким слоганима ратовали деведесетих година - радили погрешно.

Удружње хрватскиг ветерана ХВИДРА напада Милановића због "дезертерства", тврдећи да је побјегао од рата деведесетих. Министар за борачка питања Томо Медвед такође замјера Милановићу због става о Хосовој табли и тврди да је он "обезвриједио жртву хрватских бранитеља".

Некадашњем "правашу" и кандидату за предсједника Хрватске Анти Ђапићу смета што је Милановић својевремно изјавио да је Јасеновац био "права индустрија смрти".

Ђапић напада и бираче који су гласали за Милановића и у саопштењу наводи да Милановић има негативан став према Независној Држави Хрватској, те да је својевремно рекао да је она била инспирација Хитлеру за Холокауст.

 Уз Милановићев иступ у Меморијалном центру Јасеновац, десницу је изиритирало емитовање филма "Дневник Диане Будисављевић" у ударном термину на ХРТ-у. Скоро сви десни портали, уз тврдње да је филм "пун фалсификата" , као и да Будисављевићева није могла сама да спасава дјецу већ су јој у томе, наводно, помогле усташке власти, указују на чињеницу да је филм у исто вријеме приказан на ХРТУ и РТС-у.

 "Ова изненадна тв-сарадња је чиста, гола, политичка провокација којој данас аплаудира комплетан православни клер, али и оно што се зове београдска чаршија", пише у осврту портала "Камењар", који преносе сви десни портали. Филм о спасавању српске дјеце из усташких руку за ове медије је - "контроверзан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана