Знате ли шта ради CIA у Хрватској?

Јутарњи лист
Знате ли шта ради CIA у Хрватској?

Загреб - Тајни агенти америчке CIA-е већ 8 година користе хрватске аеродроме који им користе као предах од опасних мисија на Блиском истоку, пише Јутарњи лист.

Тај дневник подсјећа да је прошле седмице у Сплит слетило чак 30 агената CIA, који су, како сазнаје тај лист, заправо дошли са неке тајне мисије, а Хрватска им је служила за предах. Јутарњи пише и да су тајни агенти слијетели авионом Боинг 757-200 са идентификационим бројем 24452, који припада америчком Министарству националне безбједности.

Саговорник Јутарњег наводи и да су аеродроми широм Хрватске постали веома „популарни" међу агентима CIA, поготово када је избило „арапско прољеће", од када се заправо и интензивирају слијетања авиона с тајним агентима.

Најчешће коришчени аеродроми су постали они у Сплиту, Дубровнику и Удбини, с ког Американци пребацују своје специјалне снаге. Такође, тај војни аеродром посебно им погодује јер на њега могу да слијећу велики амерички транспортни авиони као што је Херкулес Ц-130, као и јер је аеродром на идеалној позицији и све су операције добро скривене од очију јавности.

Јутарњи подсјећа да је Хрватска један од најприврженијих америчких савезника у Европи и да те двије државе имају дугогодишњу квалитетну обавјештајну сарадњу, додајући да је та земља своје аеродроме и зрачни простор за авионе CIA-е отворила још 2006.

Тада су, у два наврата, на аеродром Ћилипи слетјели авиони који су учествовали у америчкој операцији превоза особа осумњичених за тероризам. Организација за заштиту људских права Амнести Интернешенел тако је навео да су се 2006. године летови повезани с CIA-ом два пута приземљили на дубровачком аеродрому.

А зашто је америчкој тајној служби Хрватска толико занимљива? Јутарњи пише да за то има неколико разлога. Најпре, чланица је NATO-а, а географски је одлично позиционирана, недалеко од Американцима занимљивих локација на Медитерану.

Тако је са аеродрома у Загребу CIA слала неколико тона оружја побуњеницима у Сирији. Летови су се обављали авионима јорданске компаније, а у организацији тајне службе.

Међутим, осим за пребацивање својих агената, CIA Хрватску, односно Загреб, користи као своју шпијунску базу. У америчкој амбасади САД у Бузину смjештена је шпијунска база NSA и CIA, што се наводи и у документима које је бивши службеник NSA Едвард Сноуден. Према истим спекулацијама, тај центар је смjештен на петом спрату на ком нема прозора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана