Злостављана пацијенткиња у психијатријској болници

ГС
Злостављана пацијенткиња у психијатријској болници

КОТОР - Заштитник људских права и слобода утврдио је да је медицински радник поступао супротно закону када је два пута ошамарио пацијенткињу.

Наводно, то није први пут да је физички злоставља, а управа није ништа предузела. Болница је, упркос више дописа и ургенција, одбила да сарађује са институцијом омбудсмана и дозволи увид у списе предмета. Случај је прослијеђен Министарству здравља и тужилаштву у Котору, пишу Вијести.ме.

Медицински техничар Специјалне болнице за психијатрију у Котору два пута је ошамарио и више пута физички злостављао пацијенткињу, али управа и заштитница права пацијената у “Доброти” нису предузели ништа у вези са пријавама о мучењу, нити спријечили таква поступања.

О посљедњем случају злостављања пацијенткиње, који се догодио крајем децембра, Заштитника људских права и слобода обавијестила је медицинска сестра, запослена у болници. Тим Заштитника обишао је институцију и разговарао са директором, запосленима, пацијенткињом, али је изостало званично изјашњење болнице, која у више наврата током претходних пет мјесеци тој институцији није дозволила ни увид у списе предмета.

Заштитник је, наводи се у мишљењу у које су “Вијести” имале увид, закључио да је поступање медицинског техничара супротно Закону о заштити и остваривању права ментално обољелих лица и да случај није благовремено пријављен, нити интерно истражен.

Тиме је, тврде, повријеђено право пацијенткиње на достојанство и физички и психички интегритет личности из члана 28 Устава Црне Горе, односно члана 3 Европске конвенције о људским правима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана