Злочини у Медачком џепу - фашизам у најгорој фази

Срна
Злочини у Медачком џепу - фашизам у најгорој фази

МЕДАК - Злочини почињени у "Медачком џепу" су били окрутни и имали намјеру етничког чишћења и представљају "фашизам у његовој најгорој фази", изјавио је у Медаку предсједник Антифашистичке лиге Зоран Пусић на обиљежавању 30 година од страдања српских цивила цивила у Медачком џепу.

Пусић је рекао да су ратне злочине починили припадници хрватске Војске, наводно у име Хрватске, те би због тога данас на том мјесту требали бити присутни представници и хрватске Владе и Војске.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је комеморација израз најдубљег унутрашњег хришћанског моралног осјећаја и да су ту данас требали да буду, не само представници жртава, него и власти и сви они који су знали за то мјесто, објављено је на "Фејсбук" страници Вијећа.

Специјални изасланик предсједника Србије за питања несталих Веран Матић рекао је да су чланови породица страдалих поднијели тужбе са захтјевима за надокнаду штете, те да су оне у неким случајевима, попут Боје Пјевача, одбачене, а да истрага званично још траје.

Матић је рекао да Уставни суд и Европски суд за људска права нису дали позитиван одговор жртвама.

Хрватска војска је од изненадног напада на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ 9. септембра до повлачења 17. септембра 1993. године систематски пљачкала, палила, рушила куће, тровала бунаре, убијала и масакрирала заробљене и рањене људе, побила домаће животиње.

Према подацима "Веритаса", убијено је 88 Срба, од којих 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, међу којима 17 жена. Сва три села сравњена су са земљом по систему "спржене земље".

Међу цивилима је 26 људи било старије од 60 година, а иза хрватске војске није преостало живих српских рањеника. Као нестало се води још 11 људи, од којих су четири жене.

Трагедија "Медачког џепа" одвијала се пред очима Унпрофора који овај пут није био само пасивни посматрач, већ је узео и активно учешће у покушају да преузме контролу над овим подручјем и спријечи убијање што им је и успјело након тродневних борби са хрватском војском и полицијом.

За злочине у акцији "Медачких џеп" осуђен је хрватски генерал Мирко Норац и то на шест година затвора.

Првооптужени Рахим Адеми је ослобођен свих оптужби. Хрватско правосуђе оптужило је још тројицу припадника Хрватске војске на три и на пет година затвора.

Породице убијених очекивале су да ће и Тужилаштво за ратне злочине Србије покренути поступке за злочине почињене у септембру 1993, али се то до сада није десило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана