Злочинац Главаш увјежбава страначку војску

Агенције
Злочинац Главаш увјежбава страначку војску

Осијек - Осуђеник за ратни злочин Бранимир Главаш у тајности организује вјежбе неколицине десетина младића, који су окупљени у Славонску соколску гарду.

"Позор! Славонска соколска гардо, домовини вјерни!", чује се заповједнички глас који одзвања у празној спортској дворани Обртничке школе у Осијеку.

"Увијек вјерни", одјекује одговор из грла 30 младића обучених у црне униформе с црним береткама на главама. На лијевој руци униформе им је грб, а на прслуку с лијеве стране натпис "Славонска соколска гарда" испод којег је лого ХДССБ-а, странке коју је основао Бранимир Главаш. Он лично надгледа припреме, како сазнају хрватски медији, почасне јединице, која се припрема за своје прво јавно представљање у четвртак, 8. октобра, на Сабору странке у Осијеку. Страначка војска као дио изборне кампање још није виђена у земљама региона, а како преносе медији, ријеч је о јединици која изгледа као права војна јединица. Једино што немају оружје, већ у рукама држе страначке и државне заставе. Из ХДССБ-а поручују да се не догађа ништа посебно.

- То су само припреме за Сабор. Ништа посебно - рекао је један високопозиционирани ХДССБ-овац.

Већ три недјеље у спортској дворани Обртничке школе у Осијеку увече се окупља око тридесетак младића у пуној снази, који по доласку облаче униформе сличне војним и полицијским и вјежбају марширање. Није новост да Главаш шаље мрачне и ужасавајуће поруке. На свом "Фејсбук" профилу недавно је објавио фотографије објешених људи с потписом да је то казна за лажно свједочење. Подсјетимо, Главаш је почетком године пуштен из затвора у Мостару гдје је служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осијеку. Главаш је био осуђен у случајевима "Гаража" и "Селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а одслужио је три петине затворске казне. Међутим, Уставни суд Хрватске је укинуо пресуду којом је у овим случајевима био правоснажно осуђен на осам година и од Врховног суда затражио да понови поступак. За оптужбе да је одговоран за ратне злочине почињене на посебно свиреп начин, на примјер, тјерањем људи да пију сумпорну киселину, поново ће морати одговарати.

Екстремисти

Славонска соколска гарда, како су их назвали, неодољиво подсјећа на парамилитарно крило мађарског екстремистичког Јоббика. Не само по црним униформама. Мађарска је гарда, како се тврдило, основана ради његовања националних културних традиција, а постала је тољага у рукама бујајућег мађарског антисемитизма и противромских кривичних експедиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана