Злочин над Србима на Коранском мосту још један у низу некажњених

Aгенције
Злочин над Србима на Коранском мосту још један у низу некажњених

Београд - Сутра се навршава 22 године од бруталног убиства 13 и рањавања четири српска резервиста на мосту на ријеци Корани у Карловцу, за које готово нико није одговарао, саопштено је из Документационо-информационог центра "Веритас".


"Веритас" упозорава да европска Хрватска не само да није казнила одговорне, него је иницијаторе овог "крвавог пира" срамним процесима и пресудама чак и наградила.

У саопштењу се подсјећа да је за брутално убиство и клање 13 и рањавање четири резервиста осуђен само један припадник хрватске војске, иако материјални докази упућују да је било више починилаца, међу којим се по бруталности посебно истицао Михајло Храстов.

Против Храстова је, како се наводи у саопштењу, под притиском међународне заједнице подигнута оптужница у мају 1992. године, а коначно му је након низа ослобађајућих пресуда 2012. године изречена казна затвора од четири године, иако је минимална прописана за ово дјело десет година.

У "Веритасу" оцјењују да је Храстов овом пресудом, у ствари, награђен за своја недјела, јер је током суђења признао кривицу.

"Изречена казна могла би се протумачити и као награда Храстову за преузимање одговорности за догађај, пошто он признаје да је све припаднике ЈНА сам ликвидирао, али у жнужној одбраниж, представља велику срамоту за хрватско правосуђе и још једно понижење за жртве и њихове породице", наводе из "Веритаса".

Припадници полиције Хрватске и Збора народне гарде у Карловцу су испред моста на ријеци Корани, зауставили два војна камиона у којима су се, из касарне "Мекушје" у касарну "Логориште", превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Чим су ступили на мост, гдје су требали да буду размијењени, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и почела "крвави пир".

Тада су убијени Јован Сипић, Божо Козлина, Небојша Поповић, Милић Савић, Миленко Лукач, Никола Бабић, Слободан Миловановић, Светозар Гојковић, Милош Срдић, Зоран Комадина, Миле Бабић, Васо Бижић и Миле Пеурача, а рањени Душко Мркић, Светозар Шарац, Небојша Јаснић и Бранко Мађарац .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана