Злочин без казне и послије 20 година

Aгенције
Злочин без казне и послије 20 година

Медачки Џеп - Од акције хрватске војске у Медачком џепу, када је убијено 88 Срба, међу којима 17 жена данас је навршено 20 година.

Хрватска је након тога српској страни предала 52 тијела, док рањених и заробљених уопште није било, што указује да се радило о систематском убијању заробљених, саопштено је из Документационо-информационог центра "Веритас".

У "Веритасу" подсјећају да је генерал UNPROFOR-а (под чијом је заштитом било српско становништво) Жан Кот био запрепаштен оним шта је затекао послије осмодневних борби и у извјештају је написао да у селима кроз која је прошао није нашао знаке живота ни људи, нити животиња и да је "разарање потпуно, систематско и намјерно".

За злочине у српским селима Медачког џепа Хашко тужилаштво подигло је оптужнице против хрватских генерала Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца. Бобетку због болести оптужница није ни уручена. Предмет "Адеми-Норац" Хашки трибунал је, 2005. године пребацио у надлежност хрватског правосуђа. Жупанијски суд у Загребу ослободио је Адемија свих оптужби. Мирко Норац се налази на условној слободи након што је одслужио двије трећине јединствене казне од 15 година која му је изречена за злочине над Србима у Госпићу и Медачком џепу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана