Живи зид платио баки ракију коју су јој одузели цариници: “Испеци још коју литру”

Агенције
Живи зид платио баки ракију коју су јој одузели цариници: “Испеци још коју литру”

“Према налогу предсједника Живог зида Ивана Вилибора Синчића наша личка екипа са саборским заступником Бранимиром Буњцем кренула је потражити баку са ракијом. Потрага је трајала сатима, по шумовитим и раштрканим селима, без асфалта и расвјете, али баку су напосљетку нашли.

Казну је кћи већ платила, па је Живи зид платио отету бакину ракију. Што је најжалосније, бака је имала дозволу за пећи ракију, али ју је почела пећи прије него је рјешење постало правомоћно. Сретно бако и надамо се да ћеш нам још дуго. И испеци још коју литру, као што су наши баке и дједови цијели живот, у инат ЕУ директивама”, пише у објави Живог зида на Фацебооку.

Босиљку и њену кћерку су у засеоку Висућ код Удбине радници мобилне Царине затекли у сриједу како пеку шљивовицу у свом дворишту. Пекли су у котлу, на традиционални начин.

Осим одузете ракије добиле су казну одмах од 500 куна, а још додатних 1.500 ће морати платити. Босиљка за портал “24сата.хр” каже да су јој узели и 54 литра ракије.

“Након неколико година су родиле шљиве и одлучила сам испећи ракију да је продам и добијем коју куну јер је мировина јако мала. Кћер је посудила котао и пред три дана сам у дворишту пекла ракију. Један боцун ракије сам испекла и спремала се испећи другу туру када је иза поднева дошао ауто с полицајцем и још двојицом у другим униформама. Све су однијели. Нисам знала да се то мора пријавити. Никада у животу нисам ништа згријешила нити ништа украла и да ме сада под ове старе дане кажњавају јер сам у свом дворишту пекла ракију, нисам ја криминалац. То је нечувено и срамота”, говори Босиљка која у засеоку живи сама, а тек је повремено обиђе кћерка из Србије која се и тада налазила код мајке.

Старица се иначе тешко креће уз помоћ штапа и ходалице.

Каже да ју је све јако погодила јер пије пуно лијекова за срце. Живи од 1.400 куна пензије и помоћи, а она сама ракију и не пије.

“Све ово ме јако узнемирило, убило ме. Па моја мировина није довољна за казну”, каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана