Зидојче цајтунг: Џихадисти у Ираку богати и без контроле

Агенције
Зидојче цајтунг: Џихадисти у Ираку богати и без контроле

Берлин - Џихадисти Исламске државе Ирака и Леванта (ISIL), који су у жестоком налету преузели контролу над неколико градова на сјеверу Ирака и приближавају се Багдаду, богати су, независни и не полажу никоме рачуне, пише њемачки дневник "Зидојче цајтунг".

"Зидојче цајтунг" указује да се ISIL у Сирији наметнуо као најснажнија војна фракција и експлоатише, како тврди лист, више нафтних поља у тој земљи, а протеклих дана спојили су свој сиријски дио са већом територијом у Ираку, тако да сада контролишу регионе у двије земље.

 Лист наводи да је ISIL некада била блиска Ал Каиди и да се и Саудијска Арабија "тресе од страха пред њима, иако су им некада новчано помагали".

"Зидојче" упозорава да би овај успјех сунитских екстремиста из ISIL-а могао да сусједне земље испровоцира на напад, јер Иранци неће допустити да сунити поново преузму власт у Ираку.

Криза с таоцима у турском конзулату у Мосулу показује да се ISIL не држи никаквих правила. Наиме, Турска је од почетка сукоба у Сирији била на страни побуњеника из чијих редова је настао ISIL.

"Успјех ISIL у Сирији и сада у Ираку био би незамислив без почетне подршке и помоћи споља", тврди Валтер Пош из Института за науку и политику у Берлину додајући да се финансијски помагачи налазе у Заливу, то јест да су ову групу подржале Саудијска Арабија и Катар.

Он додаје да се чини да ISIL више није потребна подршка и да је већ неко вријеме постала самостални играч.

"ISIL је сада ван сваке контроле. Кроз освајање територија и криминалне послове у сиријском грађанском рату, група располаже са довољно финансија да може себи допустити да игра самостално", указује њемачки експерт.

Успон ирачко-сиријских сунитских милиција показује сличну развојну линију као и ону коју су прошли талибани у Авганистану, указује лист, подсјећајући да су се талибани појавили 1994. године у земљи разореној грађанским ратом и најпре развластили локалне племенске газде, ставили становништво под апсолутну контролу, а онда преузели власт да би успоставили "Божју државу".

Као и некад талибани, тако се данас борци ISIL-а представљају као богобојажљиви ратници, који желе да поштују искључиво Куран, а при том се, како додаје лист, не смије заборавити да су авганистански Талибани увијек били инструмент сусједног Пакистана, који је тражио начин да повећа утицај на Авганистан како би успоставио вазалску власт у сусједној земљи.

"Зидојче" указује да би ISIL могао представљати опасност по Саудијску Арабију, јер нема никаквде гаранције да неће одлучити да крене према тој земљи, која је "сан снова свих Божјих ратника",  јер су у њој света мјеста Мека и Медина.

"Божији ратници"  брину посебно Њемачку, пише дневник "Зидојче цајтунг".

Салафисти, који се са ратишта из Сирије враћају у Њемачку задају њемачком министрима унутрашњих послова велику бригу, јер у њима виде велику опасност.

Министри унутрашњих послова свих њемачких покрајина донијели су одлуку да у борби против хулигана, исламиста и криминалаца полицијске власти на свим нивоима, то јест савезне и покрајинске, треба тешње да сарађују.

Посебну бригу, у закључку, министри су изразили у вези с повратком салафиста из грађанског рата у Сирију.

С тим у вези они су најавили да ће ограничити, усаглашеним дјеловањем свих безбједносних снага, излазак екстремиста преко Турске у Сирију.     

Од 2012. је више од 320 радикалних исламиста напустило Њемачку у правцу Сирије, а око двије десетине од њих се већ вратило у Њемачку.

Због обуке које су прошли у опхођењу са оружјем и експлозивом они су "неурачунљива опасност˝, оцијенио је с тим у вези министар иностраних послова Сјеверне Вестафлије Ралф Јегер.

Министри су се договорили да успоставе радну групу која би изградила "мрежу за превенцију салафизма˝.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана