Жестока расправа Вучића и Тачија у Братислави

Танјуг
Жестока расправа Вучића и Тачија у Братислави

Братислава - Предсједник Србије Александар Вучић учествовао је данас заједно са косовским предсједником Хашимом Тачијем и другим регионалним лидерима на међународном форуму “Глобсец 2019”, гдје се на једном од панела расправљало о Косову и дијалогу Београда и Приштине.

У расправи Вучић и Тачи су се сукобили по питању детаља Бриселског спорзума, а након што је Тачи навео да се Србија агресивно понаша и да не поштује одредбе тог документа потписаног прије шест година.

Наиме, косовски предсједник Хашим Тачи оптужио Србију за “агресивно понашање” данас у Братислави, на шта му је предсједник Србије Александар Вучић одговорио - “то је наш посао јер поштујемо Устав наше земље”.

“Србија се агресивно понаша када је ријеч о чланству Косова у Интерополу или Унесцо. Надам се да ће самит у Паризу бити корак ка финализацији споразума у блиској будућности”, казао је Тачи.

Рекао је и да се Србија у Брислеском спорзуму обавезала да не блокира Косово у међународним институцијама.

“Ето, он не зна ни споразум. Кетрин Ештон (бивша посредница у дијалогу) је ту, па нека потврди. То је било у драфту, нема га у прихваћеној верзији “, рекао је Вучић, додавши да у њему пише да обје стране неће једна другу блокирати на европском путу, “па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСКО и Интерпола”.

Како је додао, Косово је према Албанцима, њихово, али по Уставу Србије оно је дио Србије.

“Тачи је говорио је о агресивно понашању Србије, али да објасним - то је наш посао јер наш Устав не препознаје Косово као независну државу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса”, рекао је Вучић.

Казао је и да су приштинске власти увеле таксе на робу из Србије, истакавши да се сјећа да је Тачи био против тога.

“Захваљући томе смо изгубили новац. Такође, то је супротно ЦЕФТИ, али они не одустају. Спремни смо да разговарамо одмах чим укину таксе. То сам рекао и грађанима више пута. Потребно је да и Приштина прави усутупке”, рекао је Вучић.

Такође, он је говорио и о томе да је свијет подијељен када је ријеч о независности Косова, односно да га је један број држава признао, а дио не.

Казао је и да је мир потребан, али и да су неки српски приједлози о рјешавању косовског проблема наишли на неодобравање међународне заједнице, али и у Србији.

Предсједник Србије истакао је да је рјешење могуће само ако је компромисно.

“Све ово морамо да ријешимо због нас, а не због других. У реду је да Американци, Руси и Нијемци буду заинтересовани, али ми живимо овдје”, навео је Вучић.

Он је казао и да српске власти улажу напоре да се до рјешења дође, али да нема превише успјеха, као и да ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за рјешење, ја сам прилично песимистичан, али ћу да дам све од себе да одржимо мир и стабилност”, казао је Вучић, истакавши да рјешење мора бити такво да “обје стране нешто мало попусте”.

Казао је и да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - формирање ЗСО, поручивши Тачију да му је доста да међународна заједница “стално за нешто оркивљује Србију”.

“Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија, да ништа нисмо испунили до сада”, поручио је српски предсједник.

Бриселски споразум

На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљанеј границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици, Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама.

“Управљање границама и мост у Митровици се не помињу уопште у споразуму”, навео је он.

Вучић је истакао да је Тачи, када је ријеч о ЗСО, прије само два дана рекао да то неће формирати, и да је као и раније промијенио своје мишљење након што је потписао документ.

“Не желим да играм игру окривљивања других, јер сам спреман да наставим дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја да се споразум постигне. Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућност јаче радимо у покушају да нађемо рјешење за наше проблеме”, поручио је Вучић.

Када је ријеч о односу Србије и Русије Вучић је поновио да је Србија независна држава на европском путу, која ће задржати добре односе са Москвом. Он је тако одговорио на питање из публике, уз опаску “како њему увијек западне такво питање”.

“Имамо добар однос с Русијом и то је то. Ми смо на европском путу, што увијек нагласим предсједнику Путину када се састанемо. Многи европски лидери забораве да то помену када се виде са њим. Србија је независна држава на свом путу ка Европској унији и има добре односе с Русијом”, навео је он.

Тачи: Вјерујем да ће споразум бити постигнут

Говорећи о Бриселском споразуму, Тачи је рекао да је оно што је потписано 2013. године имало велике домете, и када је ријеч о полицији, слободи кретања, правосуђу, уклањању барикада. Казао је и да вјерује да ће споразум Београда и Приштине бити постигнут ове године, да он мора да буде свеобухватан и међународно признат.

“Вјерујем да ћемо у наредним недјељама направити позитивније окружење, да ћемо превазићи препреке, наставити дијалог и да париски самит може да буде могућност да наставимо дијалог конкретним корацима ка финализацији у догледној будућности, у наредним мјесецима!”, рекао је Тачи, уз опаску да је циљ већи него препреке са којима се суочавамо, “које нису ништа више него дневна политика”.

Казао је и да више од 70 одсто грађана на КиМ жели дијалог и постизање споразума, да постоје различита мишљења, али да је циљ исти - да се постигне свеобухватан споразум и да буде закључен међусобним признањем.

“Он би омогућио и да Косово постане члан НАТО, УН и ЕУ”, каже Тачи.

У публици је била и некадашња шефица европске дипломатије Кетрин Ештон, која је поздравила и Вучића и Тачија, рекавши да им се дивила због тога што су својевремено сјели за преговарачки сто јер су урадили оно за шта се до тада мислило да је незамисливо.

Казала је и да јој се срце цијепа када види где је дијалог данас. Након панела, она се уз пољупце поздравила са Вучићем и Тачијем.

Поред панела о Косову, на коме је учествовао и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, као и директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст, Вучић је говорио и на панелу под називом “Западни Балкан: Удаљавање од Европе?”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана