Жена чекала Хитну помоћ шест сати, па преминула

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Протеклих дана још је један случај у здравству у Хрватској изазвао велику пажњу.

Жена, која је чак шест сати чекала на долазак Хитне помоћи, преминула је након неколико дана. Здравствена инспекција утврдила је да је процјена о степену хитности доласка помоћи била погрешна, а случај је прослијеђен и ДОРХ.

Страшни болови

Када се те ноћи Драго Макај вратио с посла, затекао је супругу у страшним боловима. 

Одмах је назвао Хитну. Али диспечерка му је у три ујутро поручила да се треба јавити породичном љекару.

„Она ми говори да мора имати налог за хитну службу, а ја њој говорим: „Госпођо, али моја докторица ради од 13. Она затим каже да мора имати замјенску докторица, али ја кажем – има, али кад је на годишњем, кад ради нема замјенску докторица“ говори Драго Макај за ХРТ.

Његовој супрузи након позива постаје све теже – повраћа, отиче јој зглоб. Недавно је била оперисала кичму, а живјела је на четвртом спрату па се Драго није усудио одвести је сам. Ујутро одлази замјенској докторици и након шест сати агоније по њу долази – санитетско возило. Петог јануара је примио потресну вијест из вараждинске болнице.

„Син се јавио на телефон, питао сам га само која су прва три броја, рекао је 393, и знао сам да је то био крај. Јест да се син јавио, али у сузама је дао слушалицу мени“ каже Драго Макај.

Након 40 дана стигао је налаз обдукције који је потврдио да су се почели стварати угрушци те да је узрок смрти емболија плућа. 

Инспекцијски надзор провело је Министарство здравља које је закључило да је одговорност на диспечерки.

„Кад је примила позив одабрала је погрешан ниво хитности, због чега на терен није био послан тим који је тада био на располагању. Случај је на даљње поступање прослијеђен Хрватској комори медицинских сестара те Општинском државном тужилаштву у Вараждину“ стоји у саопштењу Здравствене инспекције министарства здравства.

Мањак кадрова

Директор Завода за хитну медицину Младен Смољанец је у јануару истакнуо да је медицинска сестра направила све према правилима струке. Налаз инспекције министарства није желио коментарисати јер каже Завод још ништа службено није примио.

У Хрватској комори медицинских сестара утврђују је ли било пропуста. Али с терена се сазнаје да су грешке могуће због преоптерећености, мањка кадрова, али и количине позива које треба брзо обрадити, преноси Аваз.

„Преоптерећеност може бити један од вањских пропуста на грешке, а у овом конкретном случају ћемо морати прикупити све релевантне податке које су придонијели евентуалној грешки наше колегинице“ каже Марио Газић, предсједник Хрватске коморе медицинских сестара.

Проблем система

Драго Макај каже да се често чује да је систем преоптерећен.

„Нема медицинских сестара, доктора? Да, али то није брига нас грађана, већ система и министра Бероша“ рекао је Драго Макај.

Он прикупља документацију и размишља да поднесе приватну тужбу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана