Земљотрес помјерио Сисак и Петрињу ка истоку

Танјуг
Земљотрес помјерио Сисак и Петрињу ка истоку

ЗАГРЕБ - Снажни земљотрес, који је прошле седмице погодио централни дио Хрватске, узроковао је помјерање Сиска према истоку за 10, а Петриње између 15 до 20 центиметара.

Загребачки „Јутарњи лист“ пише да је, према прорачуну на основу сателитских снимака Европске свемирске агенције, најразорнији петрињски потрес проузроковао помјерање тла с амплитудом од чак 70 центиметара.

Највећи помак, наводи се, забиљежен је у шумском подручју окруженом мјестима Слана, Глинска Пољана и Гора.

На западном дијелу расједа тло се подигло 40 центиметара, а покрај града Петриње спустило за 30 центиметара.

- Сисак се помјерио у пуно мањем интензитету него Петриња. Прелиминарно, Сисак се помјерио 10, а Петриња између 15 и 20 центиметара - рекао је за Јутарњи лист др Марин Говорчин с Геодетског факултета у Загребу.

Интердисциплинарни тим научника и даље обилази терен како би одговорио на бројна питања, каже Говорчин и додаје да засад нису открили ефект првог реда као што је пуцање расједа на површини.

- Ако нађемо неке површинске манифестације пуцања расједа, можемо процијенити гдје је тачно расјед, какав је био помак по њему, као и колика је дужина расједа који је пукао - каже сеизмолог др Јосип Стипчевић, доцент на Геофизичком одсјеку Природословно-математичког факултета у Загребу.

Према јуче објављеном Извјештају Хрватског геодетског института земљотрес у Хрватској се догодио на расједу који се отприлике пружа у смијеру сјеверозапад-југоисток и пролази Покупљем у близини Петриње и Глине.

Тај расјед је гранични између два врло различита тектонска блока, Динарида и Панонског базена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана