Желио да изведе трик, па пао са петог спрата: Објављен извјештај о смрти ученика из Пореча

ГС
Желио да изведе трик, па пао са петог спрата: Објављен извјештај о смрти ученика из Пореча

Настављена је истрага смрти 17-годишњег ученика Средње школе Мате Балоте у Поречу који је погинуо на матурском путовању у Прагу, а данас су објављени нови детаљи трагедије.

Објављен је службени извјештај о томе шта се догодило у ноћи с петка на суботу на 5. спрату ноћног клуба у средишту Прага, а породицама, ученицима и наставницима се пружа психолошка помоћ.

- Увиђајем је полиција утврдила да је ријеч о несрећном случају. Младић је прескочио ограду на балкону уз ресторан на петом спрату и највероватније је хтио да изведе "parkour trik". Рад се о вјештини превладавања одређених препрека. На жалост, код тог скока пао је кроз отворени простор - изјавила је амбасадорка Љиљана Панциров.

Додала је да ће обдукција бити врло брзо готова, будући да се ради о несрећном случају те да ће од сутра бити могуће да се организује повратак тијела младића у Хрватску.

Ученицима и наставницима се пружа психолошка помоћ, укључен је кризни тим, стручњаци, психолози, а поштују се и слиједе посебни протоколи и оснивају савјетништва.

Прво се се ради са ученицима који су свједочили трагедији, а потом са разредом који је ученик похађао. Организују се и посебни родитељски састанци. Све то се ради како би се избјегле додатне последице, пише ХРТ.

Градоначелник Пореча Лорис Першурић је рекао како кризни штаб за овакве ситуације у Истарској жупанији почиње са психолошком помоћи која ће, како каже, бити потребна свима.

- Јако је тешко било шта од тога сузбити, спријечити али дефинитивно у будућности можда треба другачије сагледати па можда чак и укинути оваква путовања - сматра предсједница Удружења хрватских средњошколских директора Сузана Хитрец.

Ученици поречке средње школе који су били на школском излету у Прагу, током којег је дошло до трагичне погибије њиховог 17-годишњег колеге, шокирани догађајем вратили су се у Пореч током прошле ноћи. Пред школом су већ биле упаљене свијеће и остављене руже у спомен на страдалог ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана