Здравко Мустач на слободи

Агенције
Здравко Мустач на слободи

Загреб - Жупанијски суд у Великој Горици одлучио је да пусти на слободу бившег шефа Удбе Здравка Мустача, до евентуалног изручења Њемачкој, чије правосуђе га, заједно са Јосипом Перковићем, терети за учешће у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у близини Минхена.

Адвокат Анто Нобило рекао је да ће одлуку о Перковићевом изручењу донијети ванрасправно вијеће у Загребу, а да онда у року од три дана постоји право на жалбу Врховном суду.

Ако адвокати не буду задовољни одлуком, постоји и могућност уставне тужбе, преносе хрватски медији.

Нобило је рекао и да су лоцирани „прави кривци“ убиства Ђурековића.

Мустач и Перковић ухапшени су по европском налогу за хапшење који је у Хрватској ступио на снагу 1. јануара, а уручен је дан након њеног приступања ЕУ 1. јула прошле године.

Хрватски медији објавили су да у европској потјерници пише да је Перковић означен као помагач непознатим особама у убиству Ђурековића, а Мустач за подстицање на политички мотивисано убиство.

Европска потјерница издата је и за Иваном Ласићем која га терети да је био помагач у убиству Ђурековића, али је он недоступан њемачком правосуђу, јер се, како тврде медији, налази у БиХ.

Истражне судије одредиле су 1. јануара притвор Перковићу и Мустачу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана