Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе” за "Глас Српске": Ови избори нису референдум о цркви

Александар Стојановић
Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе” за "Глас Српске": Ови избори нису референдум о цркви

Ови избори су историјски, јер се назире крај тродеценијске диктатуре, односно слободоумни грађани коначно виде “свјетло на крају тунела”.

Ипак, нијесам сагласан са оцјеном да наступајући избори представљају својеврсни “референдум о Цркви”. Наша Црква постоји двије хиљаде година, преживљавала је у неупоредиво тежим ситуацијама, надживјела многа царства и нема никакве сумње да ће надживјети и једну до сржи корумпирану партију. 

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” носилац опозиционе листе “За будућност Црне Горе, професор Здравко Кривокапић, коментаришући предстојеће изборе у Црној Гори који ће се одржати у недјељу.

- Даљи политички опстанак власти не угрожава само ионако посрнулу економију наше земље, него и одржање мира и стабилности и то је јасно свим добронамјерним грађанима - истакао је Кривокапић.

ГЛАС: Који ће бити први потез уколико побиједите?

КРИВОКАПИЋ: Као што сам истицао и на самом почетку предизборне кампање, мој први потез након изборне побједе биће покретање иницијативе за укидање дискриминаторског “Закона о слободи вјероисповијести”. Данас сви знају да актуелни Закон представља средство за отимачину црквене имовине, дискриминише и понижава православне вјернике. Нажалост, овакав закон подстиче и међунационалне и вјерске тензије у нашој држави, те је његово укидање друштвени императив.

ГЛАС: Колико “фантомски” бирачи, контрола најважнијих институција и државног апарата од стране ДПС-а може утицати на изборни резултат и како се борити против изборних махинација?

КРИВОКАПИЋ: Све то што сте набројали је одлучивало резултате свих досадашњих избора. Имајући све то у виду, постављало се питање да ли је у ранијим ситуацијама на таквим, унапријед покраденим изборима, уопште и вриједјело учествовати. Међутим, мишљења сам да се од почетка литија све измијенило, да ће невјероватна масовност и молитвена енергија, утицати на све аспекте изборног поступка, а посебно на исход.

ГЛАС: Колико су литије “уздрмале” бирачко тијело ДПС-а?

КРИВОКАПИЋ: Осим тога што су извеле на улице наших градова највећи број људи у историји Црне Горе, литије су проузроковале прави земљотрес код традиционалног чланства ДПС-а. Према неким процјенама бар трећина тог чланства је учествовала на молитвеним ходовима. Сигуран сам да ће се такав земљотрес у оквиру владајуће партије осјетити.

ГЛАС: Премијер Душко Марковић је рекао да “просрпска опозиција планира да прогласи изборну побједу и прије објављивања резултата”. Да ли то видите као већ припрему одређеног сценарија?

КРИВОКАПИЋ: Ријечи премијера Марковића прије указују на сценарио који је виђен на многим досадашњим изборима. Много пута је власт посезала за инсценацијом “државних удара” на досадашњим изборима. Прво су били Бошњаци, потом Албанци, па су на ред дошли Срби. У тим фарсичним поступцима никад није било ниједног доказа за било шта, али су они остваривали ефекат за изборни дан.

ГЛАС: А да ли ћете им честитати уколико побиједе?

КРИВОКАПИЋ: Честитање побједе противнику је уобичајени поступак у демократски уређеним државама. Нажалост, наша држава није у тој жељеној групи, већ да је на њеном челу три деценије тоталитарна власт. Дакле, да имамо фер услове и да на тај начин противник оствари побједу, свакако да бих честитао.

Српска и Србија

ГЛАС: Како поправити односе Црне Горе са Србијом и Републиком Српском?

КРИВОКАПИЋ: Србија и РС су Црној Гори најближе, не само географски и економски. Ми смо породица са јаким историјским везама. Такве природне односе актуелни црногорски режим је нарушио, довевши их на најниже могуће гране. Побољшање тих односа, у економском, културном и сваком другом смислу, на задовољство и корист свих страна биће важан задатак нове власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана