Због високих цијена Хрватима љетовање на Јадрану постаје луксуз

Танјуг
Због високих цијена Хрватима љетовање на Јадрану постаје луксуз

ЗАГРЕБ - Због великог раста цијена за многе Хрвате ове године одлазак на летовање на Јадрану море је постао луксуз, па се у путничким агенција радије бирају љетовања на Медитерану, а најтраженији су Тунис, Египат и Грчка.

"Морате се с том чињеницом помирити и тражити нека друга ријешења. Као и 93 посто наших људи који немају викендице, апартмане на мору, не идемо на љетовање", рекао је Синиша Хорват за загребачку Н1 и додао да цијене апартмана расту брже него плате.

Дефинитивно је једноставније кад имаш нешто своје с обзиром на цијене. У принципу је постало пуно јефтиније отићи ван Хрватске на летовање него летовати у Хрватској што је жалосно, али ето, тако је добро за туризам, али је лоше за становнике, рекла је за Валентина из Загреба.

Невен Иванић из Института за туризам каже да ће ове године ‘пријатељи и рођаци бити кључан фактор и покретач домаћег туризма‘.

 Наиме, четворочлана породица би крајем јула седам дана љетовања платила 1.200 евра у приватном смјештају, а у хотелском чак око 4.000.

У оба случаја су јефтинија опција Египат и Тунис, гдје се цијене крећу од 280 до 1.400 евра. У Грчкој су скупљи хотели па би тамо седмица дана хотелског смјештаја четворочлануу породицу костао око 5.000 евра.

"Земље попут Туниса или Египта још увек нуде повољније летовање него у Хрватској , с укљученом авионском картом можете по особи да љетује за 600-700 евра док у Хрватској за тај износ можете добити смјештај од 3 звездице, ноћење, доручак и полупансион, а чак не можете добити седам дана апартмана за тај износ", каже шефица продаје у туристичкој агенцији Ана Магдић.

Хрвати мисле да је цијене на хрватској обали лакше платити страним туристима него домаћим, а они који си то можда и могу приуштити, не желе јер сматрају да не вриједи толико.

"Најважнији страх хрватског туризма ове године би требало да буде однос каливета и вриједности које се добијају за новац, ако ту погрешимо, сад не говоримо само о домаћим становницима који су жртва свега овога што се догађа око нас, него ако нарушимо однос квалитете и новца, стварно ћемо бити у проблемима", рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана