Због притиска Ватикана повукли се надбискупи

Aгенције
Због притиска Ватикана повукли се надбискупи

Љубљана - Љубљански надбискуп Антон Стрес и мариборски надбискуп Марјан Турншек морали су се повући под притиском Ватикана због финансијског скандала у мариборској надбискупији.

"Папа Фрањо прихватио је одлуку љубљанскога и мариборског надбискупа. Обојица су одступила с дужности с обзиром на тешко стање у мариборској надбискупији", саопштено је из апостолског нунција у Словенији.

Двојица надбискупа повукли су се због финансијског колапса Мариборске надбискупије до којег је дошло због ризичних одлука у годинама прије кризе, посебно 2003. године, преносе хрватски медији.

Велике привредне тешкоће мариборској надбискупији проузроковало је хазардерско пословање финансијских холдинга "Звон 1" и "Звон 2",

Двије ватиканске комисије прегледале су пословање мариборске надбискупије и утврдиле да је у пословању холдинга повријеђено канонско право које не допушта "пословно хазардирање".

Посрнули холдинзи нашли су се у проблемима због финансијске кризе и завршили су у стечају. Повјериоци, међу којима су и банке, потражују чак 600 милиона евра.

Стрес је рекао да никада није тврдио да није било његове одговорности, али да и он и Турншек поричу да су главни кривци.

Стресово мјесто требало би да преузме бискуп Андреј Главан из Новог Места, а Мариборску надбискупију цељски бискуп Станислав Липовшек, објавио је љубљански "Дневник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана