Због примања мита ухапшена управа и радници “Фармала”, осумњичено 350 доктора ФОТО/VIDEO

Агенције
Због примања мита ухапшена управа и радници “Фармала”, осумњичено 350 доктора ФОТО/VIDEO

Загреб - Јутрос око 8 часова у склопу USKOK-ove акције “Хипократ” приведено је 30 радника и чланова управе фармацеутске компаније “Фармал” из Лудбрега, а очекује се и привођење љекара опште праксе под сумњом за корупцију, преносе агенције.

Међу ухапшенима је и предсједник Управе “Фармала” Дражен Деди, који је под пратњом истражитеља доведен у просторије компаније.

Истрагом је обухваћено више од 500 доктора породичне медицине из цијеле Хрватске, а кривично ће их бити гоњено 50-ак.

Радници Жупанијског државног тужилаштва су испред “Фармалове” фабрике.

Према незваничним информацијама, из “Фармала” су давали мито докторима општште праксе да пласирају њихове лијекове.

Компанија “Фармал” наводно је исплаћивала новац на црно у зависности о количини лијекова коју су љекари преписали.

“Фармал” је иначе дио њемачке фармацеутске компаније Дермафарм.

Истрага је трајала готово три мјесеца и показала је да су стотине доктора породичне медицине широм Хрватске годинама примали мито како би прописивали лијекове компаније “Фармал”.

Министар здравља Хрватске Рајко Остојић у Сплиту је коментарисао најновију аферу у здравству, везану за примање мита хрватских доктора од фармацеутске компаније “Фармал”.

Потврдио је како је због тога осумњичено 350 доктора, али никакве детаље око случаја није хтио да износи.

Министар здравља Хрватске Рајко Остојић на конференцији за новинаре у Сплиту истакао је да никакав облик корупције неће толерисати.

- Ова акција само је показатељ да испуњавамо посебно поглавље у новој здравственој стратегији које се односи на борбу против корупције - рекао је Остојић.

Нагласио је и да ово није једини начин борбе против корупције јер је већ укинуо приватни монопол, зауставио набавку застарјеле опреме и покренуо обједињену јавну набавку и указао на разлику у цијени набавке потребних материјала по болницама.

– Чим сам дошао у Министарство здравља схватио сам да корупција у систему није само на релацији доктор-пацијент, него и у њиховом односу с фармацеутима, добављачима опреме, извођачима грађевинских радова, а присутна је и академска корупција - проучио је Остојић.

Додао да ће се против корупције наставити борба.

- Јутрос ме је назаво главни државни адвокат Младен Бајић и обавијестио ме о акцији назавној парадоксално “Хипократ”. Корумпирани појединци међу докторима наносе огромну штету већини и руше повјерење у здарсвствени систем - додао је Остојић.

Ништа конкретно о акцији “Хипократ” није хтио рећи, истичући како је ријеч о предмету који води УСКОК али је изнио податак како је у Хрватској око 4.500 доктора опште праксе па их је акцијом “Хипократ” обухваћено готово десет посто, што покзаује колико је корупција раширена појава.

Нагласио је како сваки евро уложен у борбу против корупције доноси осам евра. 

У овој акцији биће приведено укупно 350 доктора породичне медицине, а како би се спријечило урушавање система, а пацијентима широм Хрватске, обезбиједио нормалано пружање услуга, доктори се неће приводити одједном, већ постепено.

Због ванредне ситуације у Министарству здравља основан је кризни штаб који ће пратити привођења доктора и пацијентима обезбиједити адекватну здравствену заштиту.

На паркиралишту пред улазом компаније нема аутомобила, просторије су у мраку те нема знакова да се у њој ради као нормалним радним даном.

Фармалови дјелатници сада се налазе на испитивању у полицији, а поподне ће бити доведени у УСКОК.

Наводно ће кривични бити пријављено 50 доктора породичне медицине из цијеле Хрватске који су примили мито за фаворизирање лијекова “Фармала”.

Истрага је трајала готово три мјесеца и показала да су стотине доктора породичне медицине широм Хрватске годинама примали мито како би прописивали лијекове твртке Фармал и на тај начин подизали промет твртке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана