Због једног ученика цијели разред се исписао из школе

GS
Foto: Facebook

ЗАГРЕБ - Деветогодишњи ученик због којег се цијели разред исписао из Основне школе Мирослав Крлежа у Загребу ипак се сели у другу школу, потврђено је из Министарства наука, образовања и младих.

Одржан је састанак с представницима Градске канцеларије, Агенције за одгој и образовање (АЗОО), директора и родитеља ученика у вези с проблемима у Основној школи Мирослав Крлежа, на којем је договорено да ће родитељи агресивног ученика због којег се цијели разред исписао из школе, затражити његов премјештај у другу школу.

Речено је да ће родитељи тога ученика предати захтјев сутра ујутро, те да је обављен разговор с директором школе у коју ученик треба прећи, саопштили су из Министарства.

Стручна служба школе ће са савјетницима АЗОО припремити прелазак и пратити социјализацију ученика у новој средини. Градска канцеларија ће издати сва потребна рјешења за ученика из своје надлежности која су потребна за наставак школовања, истакнуто је.

Адвокат родитеља дјеце која су се исписала из школе, Ана Марија Вегар, осврнула се на нову одлуку о премјештању ученика у другу школу. Намеће се питање зашто до тога није дошло прије.

"Ако је то што смо прочитали из медија истина, онда ово можемо прогласити озбиљним скандалом. Дјеца су данас кренула у друге школе, а разреда више нема. Ово баца право свјетло на све изјаве које су даване од институција задња два дана. Рекли су да су направили све што је у њиховој моћи, што се показало да није истина, и рекли су да законодавни оквир није прикладан за рјешавање оваквих ситуација што такође није истина", рекла је Вегар за "Јутарњи".

Министар образовања Радован Фуцхс изјавио је у понедјељак да је загребачка основна школа требала агилније реаговати у вези с исписивањем цијелог разреда због агресивног понашања њихова школског колеге.

"Мислим да је у првој степеници требало то пуно агилније и жустрије рјешавати на нивоу школе, није се смјело догодити да цијела ствар оде оволико далеко колико је отишла", изјавио је Фуцхс.

Додао је да сваки облик неког насилничког вршњачког понашања у школама треба рјешавати одмах те да се треба свакако фокусирати на узроке понашање који најчешће нису само унутар школе, но да би школа, као и социјалне институције, како каже, ту требале пуно агилније реаговати.

За тај случај вршњачког насиља јавност је сазнала у марту када је у медијима објављено да 15 ученика из разреда једне загребачке основне школе двије седмице није долазило на наставу због једног ученика који их злоставља и малтретира.

Ученику је то друга школа након што је премјештен јер је у првој школи другом ученику сломио руку. Директорица је рекла како школа ради све по протоколу, односно складно Закону о одгоју и образовању.

На иницијативу Града Загреба, проблематични ученик тада је издвојен из учионице те је похађао онлине наставу. Био је смјештен у библиотеку и пратио наставу онлине на рачунару, а уз њега је стално био један учитељ, преноси "Тпортал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана