Због бруталности хрватских специјалаца, Мафалани добио спор

Срна
Због бруталности хрватских специјалаца, Мафалани добио спор

Загреб - Хрватска ће исплатити 140 хиљада куна Амиру Мафаланију, осуђеном на 16 година затвора због судјеловања у убиству власника "Национала"Иве Пуканића, јер су специјалци примијенили прекомјерну силу током хапшења. Европски суд за људска права у Стразбуру, којем је тужбу поднијела адвокат Лидија Хорват, пресудио је у Мафаланијеву корист.


Припадници Антитерористичке јединице Лучко 29. октобра 2008. године око шест сати ујутро упали су у Мафаланијев стан и примјенили прекомјерну силу.

Малафани наводи да су га бацили на под и ударали по цијелом тијелу, док је полиција тврдила да се он опирао хапшењу па је зато дошло до јаче интервенције шесторице специјалаца.

Када су га ударили по ногама и оборили на под, Мафалани је, како стоји у службеном извјештају, при паду ударио главом о сто. Иако су му одмах понудили љекарску помоћ, он је то одбио.

Али, у тужби коју је прихватио Европски суд, тврди се да је Мафалани, везан и са повезом преко очију, одведен на непознато мјесто крај ријеке, гдје је поновно премлаћен.

Неколико пута гурали су му гаву под воду и присиљавали га да призна кривицу за атентат на Пуканића и његовог колегу Нику Фрањића, те још нека казнена дјела.

Мафалани је испитиван 24 часа, а није добио храну и воду. Први оброк понуђен му је тек у притворској јединици.

Иако је Мафалани након притварања пријавио "полицијску бруталност", није проведена ефикасна истрага - сматра Европски суд.

Тадашњи директор полиције Владимир Фабер оцијенио је да су употребљена средства присиле била - законита.

У међувремену, Мафалани је и на хрватском суду покренуо поступак против државе у којем такође тражи одштету због премлаћивања.

Одштетни захтјев износи 225 хиљада куна, а парница још траје на Општинском грађанском суду у Загребу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана