Завршница суђења Гуцатију и Харадинају од 14. до 18.марта

Танјуг
Foto: Архива

ХАГ- Завршница суђења у поступку против предсједника и потпредјседника Удружења ветерана бивше ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, оптужених за застрашивања свједока и ометања рада Специјализованих већа Косова (СВК) са сједиштем у Хагу, заказана је од 14. до 18. марта.

Након излагања завршних ријечи тужилаштва и одбране, суд ће им изрећи првостепену пресуду, на коју постоји право жалбе.

То ће бити прва пресуда Специјализованих већа Косова (СВК) са сједиштем у Хагу, након њиховог оснивања одлуком косовске скупштине 2014. године.

Како је данас објављено на сајту тог суда, поступајуће судско вијеће констатовало је завршетак доказног поступка у предмету против Гуцатија и Харадинаја и наложило тужилаштву и одбрани да доставе своје завршне поднеске до 3. марта.

Судско вијеће је за 14. март предвидјело завршну ријеч тужилаштва, а за 15. и 16. завршне ријечи одбране.

За 17. март предвиђен је за одговор тужиоца на завршну ријеч одбране и за сва питања вијећа, као и за коментаре одбране на одговор тужилаштва.

Истог дана тужилаштво ће предложити казне за окривљене, а посљедњег дана 18. марта, своје ставове поводом приједлога казне изнијеће одбрана.

Гуцати и Харадинај моћи ће да дају завршне изјаве у поступку.

Обојица оптужених се налазе у притвору у Хагу.

Гуцати и Харадинај су се на почетку суђења 7. октобра 2021. године изјасили да нису криви за оптужбе за које се терете.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према свједоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Оптужени су за четири кривична дјела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање свједока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласала косовска скупштина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана